Drevené detské ihrisko, drevené šmykľavky, hojdačky (2)

Hra na čerstvom vzduchu je pre deti nenahraditeľná. Slnečné lúče, pohyb a smiech sú tým najlepším receptom na posilnenie imunity. Ak chcete svojim deťom pobyt vonku ešte viac spríjemniť, zvážte domáce detské ihrisko. Hojdačku, šmykľavku či domček na strome im dokážete zhotoviť aj sami. Z voňavého dreva a bez plastov. Ako na to?

Drevo, plast alebo kov?

S detskými hračkami do záhrady sa roztrhlo vrece. Domčeky, šmykľavky, hojdačky alebo preliezačky sú v bežnej ponuke mnohých hračkárstiev. Vybrať si môžete hračky z plastu, dreva a kovu. V rôznych farebných stvárneniach či motívoch. Výrobcovia väčšinou udávajú dlhú životnosť svojich hračiek a dokonca neustále zlepšujú technológiu, aby hračky odolávali poveternostným podmienkam. Drevo má však oproti iným materiálom niekoľko výhod:

  • S drevom sa ľahko pracuje.
  • Je príjemné na dotyk, a to aj počas horúčav a pri priamom kontakte so slnečnými lúčmi, ktoré ho nerozpália podobne ako kov.
  • Vďaka starostlivosti vám takéto hračky vydržia aj niekoľko rokov.
  • Farebné vyhotovenie môžete jednoducho zmeniť.
  • Drevo je ekologický materiál a nezaťažujete ním životné prostredie.

Drevené detské ihrisko, drevené šmykľavky, hojdačky (2)

Zmontovať alebo vyrobiť svojpomocne?

Hračky do záhrady si môžete kúpiť hotové alebo po súčiastkach na montovanie. Podobne ako akýkoľvek iný nábytok. Výhodou týchto hračiek je, že nemusíte byť domáci majstri, vlastniť množstvo náradia a výsledok máte istý ešte predtým, než otvoríte škatuľu. Takéto hračky už majú zvyčajne ošetrené drevo. Prečítajte si však inštrukcie od výrobcu, ako sa o drevený povrch ďalej starať.

Ak patríte k dobrodružnejším typom a práca s drevom vám nerobí žiadny problém, vytvorte ihrisko či hojdačku pre deti svojpomocne.

Výhody hotových hračiek do záhrady:

  • nenáročné na montáž,
  • výrobca je zároveň garantom kvality a bezpečnosti,
  • možnosť výberu hračiek s certifikovaným drevom,
  • ošetrené drevo s jasnými inštrukciami, ako sa oň starať.

Výhody svojpomocne vyrobených hračiek do záhrady:

  • jedinečný dizajn,
  • rozmery a vypracovanie presne podľa možností vašej záhrady,
  • výber dreva, ako aj farby sú úplne vo vašej réžii,
  • ihrisko môžete neustále rozširovať o nové prvky.

Drevené detské ihrisko, drevené šmykľavky, hojdačky (2)

Aký druh dreva je najvhodnejší?

Výber dreva pre záhradné detské ihriská a domčeky je mimoriadne dôležitý. Zohľadniť by sme mali predovšetkým trvanlivosť dreva. Vhodnými adeptmi sú agát, gaštan a dub, z ihličnatých drevín je vhodné drevo borovice a smrekovca. K ich kvalitám patrí tvrdosť a odolnosť voči poveternostným podmienkam. Dôležité je sledovať aj ich správanie pri vysychaní, nemali by totiž vytvárať triesky. Vyhnúť by ste sa mali mäkkému drevu listnáčov zo skupiny beľových (hrab, osika, lipa, buk či javor). Tie majú veľmi malú odolnosť voči drevokazným činiteľom.

Drevo pred montážou poriadne očistite. Povrch by mal byť hladký a nemal by vytvárať akékoľvek triesky, o ktoré by sa mohli deti poraniť. Ostré hrany určite zaoblite. Schodíky alebo rebríky by mali mať zábradlia alebo bočnice. Nášľapné plochy môžete ošetriť náterom proti pošmyknutiu, prípadne vybaviť inými protišmykovými prvkami.

Drevené detské ihrisko, drevené šmykľavky, hojdačky (2)

Ako sa starať o záhradné drevené ihriská a hojdačky?

Keďže dochádza k pravidelnému kontaktu detskej pokožky s drevom, vyberte ochranu dreva, ktorá nevylučuje toxické látky. Vhodný je predovšetkým olej. Drevo chráni nielen na povrchu, ale aj zvnútra. Výborne odoláva poveternostným podmienkam, zabraňuje vzniku plesní alebo napadnutiu rôznymi drevokaznými škodcami. Olej podčiarkuje originálnu kresbu dreva, ktoré môže aj naďalej dýchať. Zároveň je šetrný k detskej pokožke a nevylučuje toxíny, ktoré by mohli deti ohroziť.

Aký olej použiť?

Taký, ktorý je určený do exteriéru, je zložený z prírodných rastlinných olejov, je šetrný k zdraviu a k životnému prostrediu a má príjemnú citrusovú vôňu. Píšeme o oleji Belinka Oil Exterier.

Pred nanesením oleja drevo zbavte nečistôt a uistite sa, že je suché a povrch je úplne hladký. Olej nanášajte v hrubej vrstve handrou, ktorá nepúšťa vlákna. Počkajte, kým sa olej vsiakne do dreva. Povrch následne očistite handrou alebo nasiakavým papierom. Tento postup opakujte podľa inštrukcií výrobcu.

Pozor! Handry alebo iné náradie očistite ihneď po použití, a to mydlom s vodou, priemyselným liehom alebo nitro riedidlom. Môžu sa totiž samovznietiť.

Pri drevinách s nižšou prirodzenou trvanlivosťou je však potrebná aj chemická ochrana (impregnácia, máčanie či povrchový náter). Zabezpečíte tak zvýšenú životnosť celej konštrukcie. Nezabudnite však drevené ihrisko ošetrovať aj po ďalšie roky.

Ako ochrániť detské drevené ihrisko?

  • 1. náter: použite bezfarebný impregnačný náter Belinka Base.
  • 2. náter: použite 2-3 vrstvy tenkovrstvovej lazúry Belinka Lasur.
    Ak chcete použiť bezfarebnú lazúru, naneste 3 vrstvy.
    Ak chcete použiť farebnú lazúru, naneste 2 vrstvy.

5 vecí, ktoré by ste si mali všímať pri montovaní detského ihriska:

  • konštrukčná stabilita a bezpečnosť jednotlivých prvkov,
  • bezpečné oblé hrany,
  • opotrebovanosť,
  • stav povrchu kvôli nutnosti ošetrenia dreva,
  • bezpečnostné prvky.

Dobrá rada na záver

Pozor na nosné prvky, ktoré sú vystavené vode či vlhkosti. Po niekoľkých rokoch dobrej služby ich mechanická pevnosť nemusí byť stopercentná. Pokiaľ nie je drevo konštrukčne chránené a dostatočne impregnované, môže dôjsť k jeho degradácii zvnútra. Hoci povrch sa môže javiť v poriadku, vnútorná štruktúra môže byť poškodená a konštrukčný prvok sa stáva nebezpečný. Drevo zasiahnuté hnilobou má krehký lom a to znamená, že po zaťažení praskne a náhle sa zlomí. Preto treba takéto konštrukcie kontrolovať nielen vizuálne, ale aj mechanicky, prípadne „kvapkovou metódou“, ktorá prezradí, či je povrchová úprava v poriadku. Niekoľkokrát za rok (hlavne pred sezónou) treba konštrukciu vyskúšať a poriadne zaťažiť predtým, ako na ňu pustíte deti.

Predchádzajúci článokMáte starý altánok či záhradný nábytok? Pomôžte si vhodnou krycou farbou
Ďalší článokViete úplne presne, čo znamená konštrukčná ochrana dreva?
Budúca laureátka Nobelovej ceny za literatúru :-) Zatiaľ „markeťáčka“ a copywriterka, ktorú baví cestovanie, knihy, joga a najmä písanie. Fascinuje ju príroda, usiluje sa žiť ekologickejšie a k jej zvláštnym hobby patrí voľnočasové štúdium paleoantropológie.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno