Pracovná doska v kuchyni je neprehliadnuteľný interiérový kúsok. Podľa odborníkov patrí k prvkom, ktoré určujú štýl i atmosféru celého bývania – obzvlášť dnes, keď architektúra prepája obývačku s kuchyňou do jedného celku a práve takýto otvorený priestor sprístupňujeme návštevám. Ako treba ošetriť drevenú pracovnú dosku a v čom spočíva bežná údržba? A čo ponúka jej lacnejšia alternatíva na báze drevotriesky? Odpovede vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Ešte sa len rozhodujete?

Základná otázka znie, či skutočne chcete mať v kuchyni pravú drevenú dosku, teda napríklad dubový masív. Jej zástancovia tvrdia, že táto voľba je voľbou srdca, životnej filozofie, úprimného presvedčenia, prírody a starej dobrej remeselnej poctivosti. Už tieto veľké slová naznačujú, že v dnešnom svete je to zároveň voľba riešenia, ktoré nie je úplne pohodlné. Ak má takáto pracovná plocha zostať v kuchyni krásna dlhé desaťročia, nepôjde to bez námahy.

Zabudnite na to, že dosku vám firma namontuje a vy ju budete „len“ používať a občas pretierať vlhkými handričkami. Tu platia celkom iné pravidlá.

Čo okrem duba?

Na kuchynské pracovné dosky sa používa okrem duba napríklad aj jaseň, buk a breza. Ich drevo je tvrdé a odolné, pričom postupom času tmavne. Podobnými vlastnosťami oplýva aj orechové drevo, no jeho odtieň časom bledne.

Ako sa z kvalitnej masívnej dosky stane odolná kuchynská pracovná plocha?

Základom je správne osadenie. Najháklivejšie na drevenej pracovnej doske v kuchyni sú spoje. Všetky musia byť dokonale utesnené. Myslieť treba predovšetkým na stret dreva s vodou v bezprostrednom okolí drezu a je potrebné zapamätať si, že na pravom masíve nesmie voda nikdy stáť ani po ňom stekať, napríklad na drevené či dyhované dvierka kuchynskej linky.

Rovnako dôležité je prvotné ošetrenie. Ak je surová pracovná doska z masívu na svojom mieste, prichádza na rad hĺbkové napúšťanie. Používajú sa prípravky na báze prírodných olejov, najčastejšie ľanových, ktoré môžu prísť do kontaktu s potravinami. Aj keď by ste si tento proces radi zjednodušili, postupujte striktne podľa pokynov výrobcu konkrétneho oleja. Prvé dva týždne budete natierať pracovnú dosku každý druhý deň, potom každý tretí až štvrtý. Prebytočný olej vždy v určitých časových intervaloch stierajte bavlnenou handričkou. Po dvoch mesiacoch bude doska hĺbkovo chránená – pred vodou, parou a všetkými druhmi bežných kuchynských nečistôt. Na internete je mnoho diskusií na túto tému, no ľudia, ktorí tento náročný proces dodržali, sú s výsledným efektom a konečným vzhľadom pravého dreva veľmi spokojní.

Náš tip

Na drevo prichádzajúce do kontaktu s potravinami alebo určené na prípravu a podávanie jedál sa hodí napríklad olej Belinka Oil Food Contact. Ide o bioimpregnáciu z rafinovaných rastlinných a minerálnych olejov.

Údržba a oprava drevenej pracovnej plochy

Ak si má pracovná doska z masívu zachovať svoje dobré vlastnosti, tri- až štyrikrát za rok je nutné opäť ju pretrieť tým istým prípravkom na báze rastlinného oleja, ktorým bola ošetrená prvotne. Na každodenné umývanie je najlepším pomocníkom teplá voda a poriadne vyžmýkaná handrička na umývanie plus handrička na utretie do sucha. Neľakajte sa, aj pri najlepšej starostlivosti masívna pracovná doska časom nadobudne typickú patinu používaného dreva.

Výhodou pracovnej dosky z masívu je mimoriadne ľahká oprava škrabancov a zárezov. Stačí ich prebrúsiť jemným brúsnym papierom a opätovne napustiť prírodným olejom. Azda najväčšou nevýhodou je riziko stretnutia pravého dreva s agresívnymi chemikáliami a kyselinami. Väčšina prípravkov, ktoré používame na pripálené hrnce či pripečené rošty z grilu, dokáže vypáliť do dreva ťažko odstrániteľné škvrny.

Čo tak drevo druhej kategórie?

Drevo je krásny a azda aj najlepší prírodný materiál, no kuchynskú pracovnú dosku v podobe masívu si asi väčšina z nás vie predstaviť najmä v chalupe alebo v ozajstnom slamenom dome. V klasických domácnostiach uprednostňujeme kameň, umelý kameň, sklo a ďalšie moderné materiály. A čo tak prestať pohŕdať tradičným drevom tzv. druhej kategórie?

Kuchynské dosky na báze drevotriesky s laminátovým povrchom ponúkajú nespočetné možnosti. Na trhu sú už celé desaťročia. Súčasní výrobcovia im dokážu dodať vzhľad akéhokoľvek dreva a odolnosť podobnú kameňu. Zdajú sa vám neekologické? Potlačte predsudky!

Každá vyspelá spoločnosť si čoraz viac uvedomuje, že neexistuje nič ekologickejšie než spracovávanie a využívanie aj pôvodne odpadového materiálu. Desať až pätnásť PET fliaš stačí renomovaným značkám na výrobu akéhokoľvek športového trička, mikiny či legín. Z „pilín“ sa zase čoraz častejšie vyrábajú dosky na najexkluzívnejšie kuchyne.

Údržba pracovných dosiek z drevotriesky

Ekologickosť tohto „dreva“ podčiarkuje jeho ľahká údržba – k dokonalej kráse nepotrebuje nič iné ako legendárnu švédsku utierku a teplú, až horúcu vodu. Pár kvapiek citróna alebo jablčného octu je len bonus k dokonalej čistote a recyklovanej ekológii.

Vo všetkých ostatných ohľadoch sa údržba drevotrieskových pracovných dosiek – označovaných ako HPL či rezopal – podobá údržbe laminátových podláh:

  • Pri čistení sa vyhnite leštiacim prípravkom, ktoré na povrchu vytvárajú film. Znemožňujú odstraňovanie škvŕn a časom vytvárajú neodstrániteľné fľaky.
  • Nikdy nestriekajte čistiace prostriedky priamo na pracovnú dosku. Môžu obsahovať zložky, ktoré jej povrch natrvalo poškodia.
  • Drevotrieskové pracovné dosky majú vysokú odolnosť voči zárezom a škrabancom. Ak k nim predsa len dôjde, opravíte ich prípravkami na báze vosku, ktoré možno kúpiť v kuchynských štúdiách alebo u predajcov týchto dosiek.
  • Neklaďte na ne horúce hrnce.
  • Obmedzte kontakt s vodou. Drevotriesková doska s upraveným povrchom znesie stojatú vodu, no vždy hrozí nebezpečenstvo, že zatečie do spojov, o ktorých nemusíte ani tušiť, že sú poškodené. Následnému vnútornému rozpadu drevotriesky v takomto prípade už nezabránite.

Vedeli ste, že?

Drevotrieskové dosky sa vyrábajú výlučne z triedených drevených triesok. Na nábytok a kuchynské dosky sa zmenia len suché, čisté, chorobami, škodcami ani agresívnymi farbami a chemikáliami nepoznačené odrezky z píl a ďalších miest, ktoré spracovávajú drevnú hmotu.

Každá doska je originál

Výberom drevenej kuchynskej pracovnej dosky z dizajnového hľadiska určite nespravíte krok vedľa. Každý kus dreva je jedinečný a domovu dodáva prírodný a hrejivý vzhľad. Hodí sa do vidiecky ladených priestorov aj moderných luxusných kuchýň a okrem pevnosti a odolnosti sa vyznačuje i schopnosťou zabíjať baktérie a mikróby, čo je v kuchyni určite vítané. Je však dôležité mať na pamäti, že drevené pracovné dosky si vyžadujú pravidelnú údržbu vrátane obnovovania náteru. Tým sa predlžuje ich životnosť a zabezpečuje dlhodobá krása a funkčnosť. Ak sa o ne staráte správne, budú vám slúžiť roky, pričom práve tie jej môžu ešte pridať na šarme vďaka tomu, ako drevo postupne mení odtieň a získava určitú patinu. Dokonca aj drobné nedokonalosti, ktoré vznikli ich používaním, môžu mať v istom type priestorov nezameniteľné čaro.

Predchádzajúci článokPoznáte rozdiel medzi KVH a BSH hranolmi?
Ďalší článokAko na silné spoje pomocou lepenia dreva?
Odmalička snívala o tom, že sa stane novinárkou alebo farmárkou. Napokon sa z jedného i druhého vyvinula láska na celý život. Najskôr vyštudovala poľnohospodárstvo na strednej škole, potom žurnalistiku na vysokej. Momentálne sa okrem rodiny a písania venuje projektu malej rodinnej permakultúrnej farmy.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno