Obyčajná drevená paleta v sebe ukrýva nevídaný potenciál. Z tohto prírodného a ekologického materiálu už vznikli projekty, ktoré zdobia nejeden interiér či záhradu. A keďže vieme, že tvorivý duch má rád nové podnety, prinášame vám zaujímavé inšpirácie, ako využiť staré palety, ako s drevenými paletami pracovať a akú starostlivosť a ochranu im dopriať, aby ste sa z výsledku mohli tešiť čo najdlhšie.

Drevené palety ponúkajú stabilitu

Pred časom sme vám priniesli nápady, ako premeniť drevené debničky na užitočné a originálne kusy nábytku. V podobnom duchu budeme pokračovať aj s drevenými paletami. Už samotná konštrukcia drevenej palety je nadštandardne stabilná a vytvorená tak, aby vydržala vysoké zaťaženie pri preprave rôznych tovarov. Táto výhoda a samotný tvar paliet sa dá výborne zužitkovať pri výrobe solitérnych kusov nábytku, od ktorých očakávame vysokú nosnosť a dostatočne veľkú rovnú plochu. Nie preto div, že medzi najpopulárnejšie projekty patria paletové postele, lavice, vonkajšie a vnútorné sedenie z paliet alebo väčšie či menšie paletové stoly.

Okrem horizontálneho využitia sa však drevené palety dajú pretvoriť aj na vertikálne koncepty – napríklad paletové kvetináče, regály, knižnice či ďalšie úžasné doplnky. Tieto originálne kusy, ktoré jedinečným spôsobom dotvárajú charakter prostredia, je najlepšie vyrobiť vlastnými rukami a presne podľa svojich požiadaviek.

Čo k tomu budete potrebovať? Predovšetkým kvalitné drevené palety, spojovací materiál, základné náradie na prácu s drevom a v závislosti od umiestnenia aj vhodné ochranné nátery.

Spoznajte palety, s ktorými sa chystáte pracovať

Na výrobu paletového nábytku je ideálne používať europalety. Ide o druh paliet, ktorých používanie je veľmi rozšírené pri transportných činnostiach v celej Európe. Výhodou europaliet sú normované rozmery, vďaka čomu prepravcovia presne vedia, koľko tovaru na nich vo vozidle odvezú. Naviac majú tieto palety vysokú stabilitu a nosnosť a sú opakovane použiteľné.

Pri výrobe nábytku z drevených paliet odporúčame zamerať sa na stav, veľkosť a nosnosť europaliet.

  • Stav europalety: Europaleta typ A je paleta nepoškodená, bez vlhkosti, čistá a bez zjavného odrenia. Europaleta typ B už javí isté známky opotrebovania. Europaleta typ C je určená na vyradenie z obehu. S jej renováciou bude viac práce.
  • Veľkosť europalety: Europaleta má štandardizovaný rozmer 1200 × 800 × 144 mm, čo znamená plochu 0,96 m².
  • Hmotnosť a nosnosť europalety: Hmotnosť je priemerne 20 až 24 kg, nosnosť dosahuje nadštandardných 1000 až 1500 kg.

Okrem europaliet môžete prísť do kontaktu aj s paletami iných rozmerov (väčšie, menšie, vyššie, nižšie). Aby ste si však prácu uľahčili, je dobré vyberať palety jednotných rozmerov a rovnakej kvality.

Paletové sedenie na terasu

Jedným z najvyhľadávanejších spôsobov, ako využiť drevené palety, je ich premena na veľkorysé paletové sedenie na terase. Vznikne priestor, kde usadíte celú rodinu aj kamarátov. Pri využití v exteriéri hľadajte rovnú spevnenú plochu, kam sa paletové sedenie bude dať bez problémov umiestniť. Primeranú výšku na sedenie poskytujú už dve vrstvy europaliet.

Čím je sedenie väčšie, tým viac podušiek, matracov a vankúšov budete potrebovať. Na to myslite už pri základnom plánovaní. V rámci recyklácie použite napríklad staršie matrace obalené do vodoodpudivej textílie.

Praktickým doplnkom môžu byť kolieska, ktoré umožnia ľahké presúvanie sedenia z miesta na miesto a navyše zabezpečia odstup sedenia od podlahy, takže drevo nebude zospodu vlhnúť, a teda degradovať.

Tip

Paletové výrobky umiestnené v exteriéri odporúčame ošetriť kombináciou impregnantu a lazúry. Použiť môžete napríklad Belinku Base a na ňu Belinku Lasur, ako aj Bori impregnáciu s biocídom W a na ňu Bori tenkovrstvovú lazúru.

Sedačka z paliet do obývačky presvedčí pohodlnosťou

O nábytku z paliet v interiéri sa zvykne hovoriť ako o dočasnom riešení. Zariaďovanie interiéru totiž zhltne tisíce eur, preto nečudo, že vznikli dobré nápady, ako bývať útulne, aj keď je rozpočet o niečo nižší. Pri pohľade na nasledujúce sedačky z paliet nám nezostáva nič iné, než povedať, že tieto vkusné a neprehliadnuteľné solitéry majú potenciál zostať v obývačkách dlhé roky. Predovšetkým, ak sa vám takýto štýl bývania páči.

Na čo nezabudnúť? Palety umiestnené v interiéri nemusia byť síce ošetrené proti vlhkosti a škodcom, no je veľmi dôležité, aby bol ich povrch perfektne hladký a zacelený, aby ste predišli prípadným záderom a škrabancom. Farebné zladenie môže byť rôznorodé, ak však použijete staré, značne poškodené palety, ideálne budú krycie farby, ktoré prekryjú všetky nedostatky dreva. Inak môžete použiť ako oleje, tak aj lazúry a laky.

Vítané obzvlášť v malých priestoroch môžu byť zásuvky, ktoré sa postarajú o doplnkové úložné miesto. Sedačke nimi navyše dodáte masívnejší ráz.

Paletové sedenie v tvare U. Zdroj: Pure Junk
Paletové sedenie v tvare U. Zdroj: Pure Junk

Tip

Nábytok z paliet, ktorý bude v interiéri, môžete natrieť napríklad lazúrami Belinka Lasur či Bori tenkovrstvová lazúra. Ak máte radi prírodné prípravky, vhodný bude olej Belinka Oil Interier. V prípade, že paletové drevo už nie je na pohľad pekné a chcete jeho nedostatky zamaskovať, odporúčame kryciu farbu, napríklad Tessarol akrylový email satén.

Stôl z paliet a jeho využitie

Ak sme sa rozhodli pre paletové sedenie, doplniť ho môžeme aj o stôl z paliet! Rozmery europalety sú pritom ako stvorené na vytvorenie stolíka, ktorý perfektne zapadne napríklad k väčšiemu sedeniu do tvaru písmena L.

Ako vyrobiť stolík z paliet? Budete potrebovať jednu, dve alebo tri rovnako veľké palety. Ich počet voľte podľa zamýšľanej výšky stolíka. Na spodnú stranu namontujte štyri silné kolieska, vďaka ktorým sa bude s paletovým stolíkom veľmi jednoducho manipulovať. Ideálnym doplnkom navrch bude sklenená tabuľa a jednotlivé medzery v konštrukcii palety možno využiť ako odkladací priestor na knihy či rôzne drobnosti.

Stolík so zásuvkami. Zdroj: Pure Junk

Posteľ z paliet – originálny kus, ktorý bude dominantou spálne

Spomínate si ešte, akú nosnosť má jedna europaleta? A počuli ste o tom, že matrace na posteliach by mali dýchať? Posteľ z paliet ponúka nadštandardnú nosnosť a rozstupy medzi doskami zase výborne zastúpia latkový rošt. Pri realizácii veľkého projektu paletovej postele zvážte najmä výšku lôžka, požadovanú veľkosť a dostatočnú stabilitu.

V úplne základnom prevedení iba položíte vzájomne prepojené europalety na podlahu. Lepšie však bude, ak pridáte ešte jednu alebo dve vrstvy paliet naviac, aby sa vám z postele dobre vstávalo a boli ste viac chránení pred prípadným chladom od podlahy. Pohrajte sa s paletovým záhlavím, ktoré poslúži na odkladanie kníh a zachytenie nočných lampičiek. Ak na posteľ namontujete kolieska, uľahčíte si manipuláciu s ňou, čo doceníte najmä pri upratovaní, resp. utieraní prachu spod postele.

Posteľ z paliet so zásuvkami. Zdroj: Pure Junk

Paletové nápady na balkón

Balkón či malá terasa – to je priam čarovné miesto, ktoré si pýta dobré nápady. Aj keď musíte niekedy pristúpiť ku kompromisom, v podaní paletových prvkov môže výsledok vyzerať nadmieru útulne, prakticky a pohodlne.

Ako využiť palety na balkóne? Na palety zaveste kvetináče s hákmi a vytvorte si svoj vlastný vertikálny bylinkový alebo kvetinový záhon. V podobnom duchu môže vzniknúť aj paletová stena pevne inštalovaná na murivo (takéto využitie paliet bude, samozrejme, dobre vyzerať aj inde, napríklad na terasách, múroch domu a stenách chát). Palety sa na balkóne dajú využiť aj na vytvorenie menšieho sedenia. Ak nechcete hlboké, palety predeľte na polovicu alebo si rovno zadovážte polovičné drevené palety. Nezabudnite na mäkké vankúše, podušky a príjemné bodové osvetlenie. Idylická dovolenková atmosféra tak razom zavíta aj na váš balkón.

Ako vyrobiť z palety kvetináč?

Drevené palety sa dajú využiť rozlične aj v súvislosti s výsadbou kvetín. Najjednoduchšie je urobiť z nich vyvýšený záhon. Drevené palety v pravom uhle vzájomne prepojte. Steny zvnútra vysteľte netkanou textíliou alebo fóliou. Kvetináč umiestnite na štrkovú plochu a nasypte doň zem. Okrem centrálnej časti môžete vysadiť menšie rastliny aj do stien kvetináča. Vopred však paletám doprajte ochranný náter, aby odolávali vlhkosti, plesni a škodcom.

Inou možnosťou sú rôzne policové či poschodové stojany na kvety. Fantázii sa medze nekladú, a tak môžu mať rôzne podoby. Doplnené môžu byť o háčiky na zavesenie náradia, ale aj o poličky na rôzne dekorácie.

S tvorivou upcykláciou k ešte lepším výsledkom

Palety sa po tom, ako doslúžia, štandardne stávajú odpadovým alebo palivovým materiálom. Ich prvotným účelom teda nie je premena v nábytok a tomu zodpovedá aj ich vyhotovenie. Preto ich v rámci procesu upcyklácie treba na nový účel pripraviť.

Drevo použité na paletách pochádza najčastejšie z ihličnatých stromov – smrek, borovica, jedľa. O týchto druhoch dreva vieme, že sú mäkšie a postupom času náchylnejšie na poškodenie vlhkosťou či drevokaznými škodcami. Majú tiež vyššie sklony zmodrať až sčernieť. Preto potrebujú náležitú ochranu, a to najmä pri použití v exteriéri. Dobrou správou je, že rovnako ako ostatné drevo, aj to paletové sa dá brúsiť, moriť, opáliť a ošetrovať potrebnými nátermi. Či už teda máte v pláne umiestniť paletový nábytok v interiéri alebo v exteriéri, viete mu zabezpečiť patričnú odolnosť voči nepriaznivým vplyvom. Nepodceňujte najmä dobré obrúsenie povrchu, aby bol bezpečný na dotyk, a ochranu dreva nátermi, ktoré mu zabezpečia dlhú životnosť.

Predchádzajúci článokSeriál NATIERAME: Ochranné verzus dekoratívne nátery na drevo
Ďalší článokDokážete nakúpiť správne drevo na svoj altánok alebo plot?
Tím Čarodreva tvoríme my: milovníci prírody, ekológie, turistiky, dizajnu, architektúry, ale aj zruční majstri, ktorí našli vášeň v renováciách. Ochrannú ruku nad nami drží Ing. Stanislav Košúth, PhD., ktorý sa venuje práci s drevom asi od svojich 15 rokov. Maturoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene v odbore Výroba nábytku. Na Technickej univerzite vo Zvolene pokračoval štúdiom v odbore Drevárske inžinierstvo. Na pôde svojej alma mater niekoľko rokov pracoval ako technik a vedeckovýskumný pracovník. Neskôr sa venoval výrobe nábytku a jeho montáži, od postelí a komôd, až po kuchynské linky. V súčasnosti síce pracuje v inom odvetví, ale výroba nábytku zostala jeho veľkým hobby. Okrem toho rád chodieva na turistiku a venuje sa hubárstvu.