Drevený riad bol kedysi súčasťou každej domácnosti. Milovníci originálnych kúskov a prírodných materiálov naň nedajú dopustiť ani dnes. Čím je však špecifická výroba dreveného riadu, podnosov, lopárov či mís? Spýtali sme sa šikovných slovenských výrobcov.
Angelika Aková, Muriena
Myslím si, že špecifikum, ktoré by dokázalo vystihnúť odpoveď na položenú otázku, je naozaj veľká láska k drevu. Keď človek pracuje s masívnym drevom, čo je prípad väčšiny produktov určených do kuchyne, musí mu venovať obrovskú pozornosť a precíznosť. Práca s drevom nie je jednoduchá. Preto to môže robiť len niekto, kto to má naozaj rád. To je tiež dôvod, prečo si tieto produkty ľudia kupujú. Výrobca má však možnosť spoznať drevo úplne inak ako spotrebiteľ. Keď do neho zarežete alebo ho brúsite, okrem prachu sa do ovzdušia začne uvoľňovať aj nádherná vôňa dreva. Každé drevo vonia inak, ale vždy je to krása.
Človek venuje hodiny opracovávaniu jedného kúska. Svoju prácu pritom musíte neustále kontrolovať, lebo každá chyba môže znamenať zmarenie celej predošlej práce a materiálu. Jeden z posledných krokov pri výrobe je povrchová úprava. Pri tomto type produktov to býva väčšinou olejovanie.
Je to taký malý rituál, pri ktorom sa drevo ukáže v celej svojej kráse, produkt nadobudne svoj charakter a pre mňa osobne je to vždy zážitok. Teším sa a zároveň sa s produktom lúčim, pretože či chcete alebo nie, vždy vám prirastie k srdcu. Každý kus, ktorý prejde vašimi rukami.
V posledných mesiacoch pre mňa táto práca prináša ešte jedno špecifikum. Začali sme sadiť nové stromčeky. Keďže primárne pracujeme s dubom, sadíme duby. Myslím si, že je to veľmi dôležitá aktivita a som vďačná, že mám možnosť venovať sa jej.
Juraj Adamjak, Drevokumšt
V prvom rade je potrebné vybrať si drevo, ktoré bude najvhodnejšie na výrobu. V mojom prípade ide najmä o atypické originálne misky, na ktorých po okrajoch ponechávam pôvodnú kôru. Vyrábam ich z ovocných drevín – z tých najtvrdších ako napríklad orech (toho mám pomenej, som z Tatier). Ostatné ovocné dreviny sú podtatranské slivky, hrušky, čerešne, višne, jablone a niekedy nájdem aj marhuľu.
Musím mať už v oku odhad, kde možno objaviť najkrajšiu kresbu dreva. Tá je skrytá v tých najhoršie prístupných a najpokrútenejších častiach stromu. Čím mal strom horšie podmienky na rast, tým výraznejšia je jeho kresba. Hovorím, že čím mal strom ťažší život, tým má krajšie jadro – dušu. Je to dosť náročná úloha, odkliať tú nádheru pre zlú prístupnosť a tvrdosť dreva, s ktorým pracujem. Stáva sa, že ho zachránim pred ohňom a dám mu ďalší rozmer života po vyrúbaní. Spracovávam tie časti stromu, ktoré stolári nechcú, ako sú suky, tvrdé uzliny v dreve, pozostatok konára na pni stromu, kde sa rozvetvuje konár alebo ide do koreňa.
Pre tvrdosť týchto častí vzniká aj vyššie riziko úrazov pri opracovaní dreva. Po vysušení niekedy aj správne narezané mokré drevo opracovávam tokárskym nožom – dlátom. Ním režem do točiaceho sa dreva – v ruke. Musím byť sústredený na dláto, točenie, pohyb materiálu. Drevo mám upevnené v skľučovadle a postupne odoberám vrstvy z vonkajších a vnútorných plôch dreva. Touto činnosťou upravujem drevo do rôznych tvarov. Charakteristickou črtou mojich výrobkov je vo väčšine nezmenená farba dreva a pôvodná kôra, ktorú sa snažím zachovať, aby sa zdôraznil jej prírodný výzor. Misky po vybrúsení dohladka natieram ekologickým ľanovým olejom – tým sa aj udržujú. Originalitu misky nájdete v jej tvare, prírodnej farbe, v kôre stromu či puklinách.
Stolárstvo Peter Moravčík
Našou hlavnou činnosťou je stolárska výroba. Venujeme sa hlavne výrobe z masívneho dreva – zostávalo nám totiž množstvo menších drevených kúskov, ktoré sme už nevedeli použiť. Keďže máme vzťah k tradičnej remeselnej výrobe a chceli sme maximálne využiť poskytnuté prírodné zdroje, zrodila sa myšlienka vyrábať z tohto materiálu drevené misky, ktoré by boli funkčné a zároveň aj dekoratívne. Formou pokusu a omylu sme začali od najjednoduchších. Postupným zdokonaľovaním tak vznikli naše originálne farebné bukové a dubové dizajnové misky. Na ich povrchovú úpravu používame tvrdý voskový olej a šelak, ktoré sú vhodné na priamy styk s potravinami.
Tieto misky slúžia primárne na podávanie suchých potravín. Keďže zo strany zákazníkov boli požiadavky na drevený riad, ktorý by sa dal využívať na servírovanie tradičných slovenských jedál, vytvorili sme kolekciu lipového sedliackeho riadu bez povrchovej úpravy. Lipové drevo sme si zvolili pre jeho ľahkosť, a na rozdiel napríklad od dubového alebo orechového dreva je chuťovo neutrálne a neprenáša do jedla pachute. Je preto na podávanie pokrmov ideálne.
V ponuke máme aj exkluzívne misy z ovocných drevín, ako sú čerešňa, slivka či marhuľa. Jedinečné sú svojím krásnym sfarbením a štruktúrou. Svoj rukopis na nich zanechávame dozdobením rôznymi farebnými patinami. Všetky naše produkty sú vyrábané tradičnými tokárskymi a rezbárskymi technikami. Každý kus je výnimočný svojím neopakovateľným vzhľadom.
Vladimír Rovňák, Drevodizajn
Je to predovšetkým vášeň. Prácu s drevom musíte milovať. Možno to znie nadnesene, ale keď raz začnete objavovať krásu detailu skrytú v dreve, tak vás to neprestane baviť. Či už ide o peknú kresbu, prasklinu, suk alebo prirodzený tvar dreva, ktorý sa snažíte zachovať. Pokiaľ ide konkrétne o výrobu takzvaného dreveného riadu, to znamená sústruženie misiek (alebo tokárstvo), výrobu lyžíc, tanierov, lopárov a podobne, každá práca má svoje špecifiká a techniku.
Je to hlavne o skúsenosti a praxi. A tiež aj o fantázii, aby ste si už vopred vedeli predstaviť, aký bude výsledok. Práca s drevom má veľa podôb, človek sa stále učí a dozvedá niečo nové, inšpirujúce… Vyrábam aj masívny nábytok, ale vždy sa teším, keď mi zostane čas aj na toto moje hobby.
Eva Zagrapanová, Gaiahobby
Špecifickosť výroby z dreva spočíva v kráse dreva a jeho jedinečnej štruktúre a kresbe. Preto nie je možné vyrobiť dve presné kópie.
Vzhľadovo aj rozmerovo môžu byť rovnaké, ale stromy majú unikátnu farebnú rozmanitosť. Aj z jedného kmeňa máte rôzne odtiene, letokruhy, chybičky… Jedným slovom, drevo je nádherné.
Ako ošetrovať drevené kuchynské výrobky?
Drevené predmety, ktoré prichádzajú do styku s jedlom, by ste mali ošetrovať olejmi vyrobenými z prírodných zložiek. Takýmto olejom je napríklad Belinka Oil Food Contact, ktorý sa vyznačuje BIO kvalitou. Ide o bezfarebnú impregnáciu zloženú z rafinovaných rastlinných a minerálnych olejov, do ktorej sú pridané aromatické oleje. Impregnácia slúži pre ochranu drevených povrchov v interiéri, ktoré sú v kontakte s potravinami alebo určené na prípravu a podávanie jedál. Všetky Belinka oleje sú vyrobené z prírodných zložiek a sú šetrné k zdraviu a k životnému prostrediu.