doplnte-vybavenie-svojej-kuchyne-o-dreveny-riad

Drevené riady nepatria do minulosti. Svoje miesto si nájdu aj v modernej kuchyni. Sú nielen vizuálne krásne, ale aj trvanlivé, a najmä si dokážu prirodzeným spôsobom poradiť aj s baktériami. Zariaďte si kuchyňu nadčasovými drevenými pomocníkmi.

Drevo do kuchyne? Určite áno!

Vlhkosť, pravidelné umývanie ani baktérie z mäsa neznamenajú, že drevené riady nie sú rovnako kvalitné ako ich umelé alebo kovové alternatívy. Práve naopak. Mnohí ľudia sa boja, že drevo zadržiava nebezpečné baktérie. V skutočnosti je však drevo prírodný materiál a proti baktériám sa prirodzene bráni. Väčším rizikom je umelá doska na krájanie, v ktorej môže nôž zanechať ryhy. Tie sú útočiskom pre baktérie, ktoré sa tu slobodne množia.

doplnte-vybavenie-svojej-kuchyne-o-dreveny-riad

Pri používaní drevených riadov však treba dodržiavať hygienu. Mäso preto nekrájajte na rovnakej doske ako zeleninu do šalátu. V tomto prípade nepoužívajte ani rovnaký nôž. Drevené dosky a iné riady z dreva nečistite v umývačke riadu. Postačí vám teplá voda v umývadle, špongia a prípravok na čistenie riadov. Dbajte na to, aby ste drevenú dosku umyli zo všetkých strán.

Slovenská tradícia a moderná kuchyňa

V našich končinách máme dlhoročnú tradíciu výroby kuchynských nádob a riadov z dreva. Korytári ich tradične zhotovovali z mäkkého dreva lipy, topoľa, osiky či tvrdšieho javora, jaseňa alebo bresta. Používali pri tom techniku dlabania a strúhania. Medzi ich výrobky patrili napríklad misy na cesto, korytá na miesenie chleba, lyžice, lopatky na múku, varechy či naberačky. Výrobe predmetov dennej potreby sa venovali aj vareškári či struhári.

Vedeli ste, že?

Výroba dreveného riadu na Slovensku siaha až do raného feudalizmu. Spočiatku sa tieto predmety objavovali najmä na hradných panstvách. Neskôr, v 18. a 19. storočí, sa výroba rozšírila aj na trhy, a slovenskými centrami vareškárov sa stali obce Stará Turá a Lubina aj s priľahlými kopanicami. Vareškárstvo na Slovensku začalo zanikať v polovici 20. storočia, dnes sa mu venuje ešte niekoľko remeselníkov.

Riady z dreva si dnes kúpite takmer v každej predajni s kuchynskými potrebami. Pri ich výrobe sa využíva predovšetkým drevo z buka, duba, čerešne, brezy, ale aj exotického olivovníka či bambusu. Pri výbere kuchynskej dosky siahnite po tvrdom dreve, ideálny je napríklad buk. Vyrezávané ozdobné riady sa vyrábajú najmä z dreva mäkkých drevín, ktoré sa ľahšie opracovávajú.

doplnte-vybavenie-svojej-kuchyne-o-dreveny-riad

Aj o drevený riad sa treba správne starať

Drevo nikdy nedávajte do umývačky riadu. Mohlo by totiž popraskať a zároveň zmeniť svoju farbu. Namiesto toho ho očistite pod tečúcou teplou vodou a pomocou prípravku na umývanie riadu. Sušenie neurýchľujte položením na radiátor alebo iný zdroj tepla. Ploché predmety, ako sú dosky na krájanie či lopáriky, sušte v odkvapkávači na riad postavené na hrane. Týmto spôsobom sa úplne presušia. Predtým, ako dosku na krájanie vrátite do poličky, obráťte ju na odkvapkávači, aby sa vysušila aj spodná časť.

Máte na svojom riade farebné fľaky? Žiaden stres. Vyčistíte ich roztokom vody a citrónu alebo octu. Kvôli dlhšej životnosti svoje drevené kuchynské náradie občas potrite jedlým olejom. Tento jednoduchý trik ich ochráni pred baktériami, prílišným navlhnutím a popraskaním. Ešte lepší je kvalitný olej na drevo, ktorý je vhodný na kontakt s potravinami. Vďaka svojmu šetrnému zloženiu je ideálny na ošetrovanie mís i dosiek na krájanie. Ide o bezfarebnú bio impregnáciu drevených povrchov. Frekvencia náterov závisí od typu dreva, mechanickej záťaže a množstva vlhkosti, ktorej je drevený riad vystavený. V prípade intenzívneho používania sa musí ošetrovať pravidelnejšie.

 

Aké sú výhody a nevýhody dreveného riadu?

Výhody:

  • jedinečný vzhľad
  • prírodný materiál
  • prirodzené antibakteriálne účinky
  • trvanlivosť
  • jednoduchá údržba

Nevýhody:

  • nemôže sa umývať v umývačke riadu
  • riziko popraskania alebo hniloby
  • zmena farby

Helios Helios Helios Helios

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno