vyrezávanie z dreva pre začiatočníkov

Vyrezávanie z dreva možno nepochybne označiť za akýsi druh umenia, z ktorého môžu vzísť nielen prekrásne a užitočné predmety, ale tiež honosné veľdiela, akými sú napríklad sochy. Síce to nie je činnosť, ktorá by sa nedala do určitého stupňa naučiť, no potrebujete k tomu poriadnu dávku odhodlania, a predsa len – aj štipku talentu. Okrem pevnej vôle však nezabúdajme ani na pevnú ruku a potrebné pomôcky. Ako teda začať a akým chybám sa vyhnúť?

Čo potrebujeme na vyrezávanie z dreva?

Pre začiatok nám na vyrezávanie z dreva postačí dláto s približnou šírkou 1 cm a rezbársky nôž s krátkym ostrím a robustnou rúčkou, prípadne dva – jeden s rovným špicatým ostrím a rovnou čepeľou a druhý s prehnutou čepeľou na rezanie dutých plôch. Pri vyrezávaní oceníte aj jednoduchú stolársku zvierku na upevňovanie obrobku k pracovnému stolu.

Pri neskoršom zdokonaľovaní sa môžeme siahnuť po upevňovacích a meracích pomôckach, rezbárskom nožíku a dlátach, ktoré sú vhodné na zložitejšie či špecializovanejšie postupy. Samozrejmosťou je aj drevo, ktoré budeme opracovávať a ceruzka na jednoduchý náčrt základných línií.

Ideálne druhy dreva na vyrezávanie sú lipa a topoľ, keďže sú mäkké a rovnorodé. Obľúbená je aj jelša a drevo ovocných stromov. Sú o niečo tvrdšie ako prvé menované, ale takisto sú homogénne a navyše s krásnou farbou a kresbou. K používaným patrí tiež drevo tvrdých listnáčov ako dub a buk. K nim však už potrebujete kvalitné rezbárske náčinie, ktoré je ostré a správne nabrúsené. Drevo ihličnanov je najmenej vhodné. Je mäkšie, ale veľmi nerovnorodé, ľahko sa pri vyrezávaní štiepa, a to pre veľký rozdiel v tvrdosti jarného a letného dreva v rámci ročného kruhu (letokruhu).

vyrezávanie z dreva pre začiatočníkov

Ako začať a akým chybám sa vyhnúť?

Vyrezávanie z dreva sa môže začať jednoduchým náčrtom základných línií (ceruzkou) na drevenú doštičku, ktorá bude slúžiť na opracovávanie. Ďalším krokom bude vyrezanie načrtnutých obrysov a následná tvorba výraznejšej štruktúry. Takéto tvarovanie štruktúry môže prebiehať za pomoci hrubšieho dláta. Na podrobnejšie zhrnutie a lepšiu orientáciu sme pre vás pripravili 10 rád a tipov na vyrezávanie z dreva pre začiatočníkov:

  • Dláto držte oboma rukami.
  • Jedna ruka by mala tlačiť na rukoväť dláta a druhá ho regulovať.
  • Pri začisťovaní drobných predmetov môžete držať dláto jednou rukou. V tomto prípade majte však zápästie, resp. hranu ruky, ktorá drží dláto, zapreté o opracovávané drevo.
  • Dláto držte veľmi nakrátko, aby nekĺzalo.
  • Plytké dláto používajte na vyrezávanie línií (obrysov, okrajov).
  • Hrubšie dláto používajte na tvarovanie a tvorbu výraznejšej štruktúry.
  • Vyrezávajte v smere vlákien dreva, aby bola stopa dláta čistá a hladká.
  • Vyhnite sa vyrezávaniu proti vláknam dreva, pri ktorom môže dláto vytrhať vlákna.
  • Vyrezávajte zo suchého dreva.
  • Vyhnite sa vyrezávaniu z ihličnatých drevín, na ktoré je potrebných viac skúseností a kvalitnejšie náradie.

Naše odporúčanie

Vyskúšajte si vyrezávanie z dreva na malej doštičke. Najprv si načrtnite ceruzkou na drevo napríklad jednoduchý reliéf, potom pokračujte vyrezávaním línií a následných výraznejších štruktúr. Na začiatok je najlepšie vyskúšať si vyrezávanie drobných ornamentov do rovnej doštičky, napríklad pri zdobení lopárika na krájanie mäsa a pod.

vyrezávanie z dreva pre začiatočníkov

Nezabudnite na ochranu dreva

Fakt, že ste sa dostali až sem, len potvrdzuje, aký vzťah a akú vášeň si pestujete k drevu. Keď sa spoja tieto cenné atribúty s pevnou vôľou a odhodlaním, dá sa predpokladať, že sa postupne dopracujete k vášmu prvému vysnívanému vyrezanému kúsku, ktorý bude mať pre vás nepochybne cenu zlata.

Aj uznávaný slovenský rezbár Jozef Rakovan hovorí, že „Rezbár veľakrát trávi s jedným kúskom niekoľko mesiacov, opracúva ho a vidí, ako sa rodí. Je to intímne každodenné stretnutie s materiálom. Umelcovi z rúk vyjde niečo, čomu vdýchol dušu. A podobne, ako keď sa človek zamiluje, začne brať svoje dielo ako súčasť seba.“ Práve vzhľadom na hodnotu, akú bude pre vás spomínané dielo predstavovať, by ste sa oň mali aj dostatočne postarať a ochrániť ho, aby vám čo najdlhšie vydržalo. Ako na to?

Keď je teda vyrezávanie z dreva ukončené, odporúčame vám, aby ste vašu drevenú pamiatku náležite ošetrili. Na ochranu dreva môžete použiť moridlá v odtieňoch rôznych farieb, ktoré dodajú drevu vzácny vzhľad. Takto ošetrené drevo postačí na záver už len vyleštiť, napríklad včelím voskom. Skvelým pomocníkom, a to v prípade dreva z tunajších či exotických stromov, sú tiež oleje, ktoré pekne zvýraznia textúru dreva. Vyberajte ich však podľa toho, akým spôsobom sa bude drevený výtvor používať.

Náš tip na záver

V prípade drevených doplnkov v interiéri môžete použiť napríklad olej Belinka Oil Interier, ktorý vás navyše očarí príjemnou citrusovou vôňou. Ak ide o predmety, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami, zvoľte trebárs olej Belinka Oil Food Contact – poskytne hĺbkovú impregnáciu a vytvára vodoodolný povrch.

Predchádzajúci článokViete úplne presne, čo znamená konštrukčná ochrana dreva?
Ďalší článok11 najkrajších drevených ležadiel na terasu
Tím Čarodreva tvoríme my: milovníci prírody, ekológie, turistiky, dizajnu, architektúry, ale aj zruční majstri, ktorí našli vášeň v renováciách. Ochrannú ruku nad nami drží Ing. Stanislav Košúth, PhD., ktorý sa venuje práci s drevom asi od svojich 15 rokov. Maturoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene v odbore Výroba nábytku. Na Technickej univerzite vo Zvolene pokračoval štúdiom v odbore Drevárske inžinierstvo. Na pôde svojej alma mater niekoľko rokov pracoval ako technik a vedeckovýskumný pracovník. Neskôr sa venoval výrobe nábytku a jeho montáži, od postelí a komôd, až po kuchynské linky. V súčasnosti síce pracuje v inom odvetví, ale výroba nábytku zostala jeho veľkým hobby. Okrem toho rád chodieva na turistiku a venuje sa hubárstvu.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno