Drevo bolo celé stáročia základným stavebným prvkom v drvivej väčšine konštrukcií. V súčasnej dobe sa drevené prvky tešia veľkej obľube aj v interiéri, kde dotvárajú celkovú atmosféru bývania. Pozrime sa na to, aké možnosti ponúka drevený obklad a akých zásad sa pri jeho zhotovovaní treba držať.

Pozor na šírku aj vlhkosť

Na začiatku sa treba rozhodnúť, aký materiál zvolíme. Na trhu totiž nájdeme rôzne obkladové profily. Ak voľba padne na masívne drevo, musíme si dať pozor na niekoľko technických záležitostí. Samotné obkladové latky, nazývané aj „palubky“, by mali mať šírku najviac 120 mm. Zároveň je vhodné klásť dôraz na vlhkosť dreva, ktorej hodnoty by nemali presiahnuť 8 až 10 %. Ak by sme použili príliš široké alebo príliš vlhké latky, je len otázkou času, kedy by sa začali krútiť a deformovať. Životnosť takéhoto obkladu by teda bola minimálna.

Pri výbere samotného druhu dreva sa už môžeme orientovať viac podľa svojich preferencií a štýlu. Vhodných variantov pre drevené obklady je viacero. Obľúbené druhy dreva sú smrek či borovica, no zaujímavú textúru ponúka aj smrekovec – ten navyše odpudzuje mole. Na zhotovenie interiérových obkladov môžeme siahnuť aj po dube, čerešni, orechu či javore.

Aký typ dreva zvoliť?

Spomenuté materiály sú vhodné najmä pri obkladaní celých veľkých miestností, zrubov či drevostavieb. Ich nevýhodou je pomalšia montáž, keďže každý jeden kus sa musí upevniť samostatne.

Alternatívu nájdeme v podobe konštrukčných dosiek. Tie sa predávajú vo forme kaziet, tabúľ či panelov. Ide o takzvané vrstvené a aglomerované materiály. V tomto prípade sa využívajú dyhované a laminátové preglejkové či drevotrieskové formáty. Oproti masívu je s nimi oveľa menej práce a takmer vôbec nezosychajú, avšak do priestoru neprinesú atmosféru skutočného dreva, a preto sa využívajú najmä v kancelárskych či iných pracovných priestoroch. Okrem toho sú tieto materiály veľmi citlivé na nárast vlhkosti, ktorá môže viesť k ich napúčaniu, pokiaľ nie sú povrchovo upravené zo všetkých strán.

Realizácia obkladu

Po výbere materiálu sa môžeme pustiť do samotného zhotovenia dreveného obkladu. Ako základ slúži konštrukcia, na ktorú budeme drevené dosky či kazety upevňovať. Pre tento účel najlepšie poslúžia hobľované laty zo smrekového dreva, ktoré nainštalujeme na existujúcu stenu, teda na murivo a omietku. Podklad musí byť vyschnutý a nesmie naň pôsobiť vlhkosť. Po pripevnení konštrukcie pristúpime k samotnej inštalácii obkladu.

Zapamätajte si

Pri montáži si treba dávať pozor na to, aby bol podklad rovný. Steny sú často mierne zvlnené a konštrukciu je nutné zabezpečiť proti prehnutiu.

A čo starostlivosť?

Drevené obklady v interiéri si, pochopiteľne, nevyžadujú toľko pozornosti ako tie, ktoré sa nachádzajú v exteriéri a podliehajú poveternostným podmienkam. Avšak, aj vnútri sa treba starať o to, aby drevo vydržalo čo najdlhšie.

Základom je raz či dvakrát ročne povysávať a utrieť drevenú stenu od prachu a nečistôt. Na dosiahnutie lepšieho efektu je vhodné použiť olejové čističe, ktoré obklad zbavia nánosov špiny, prachu, poskytnú ochranu a zároveň drevenému povrchu dodajú lesk. Olejové nátery nechajú drevo dýchať, lak, naopak, povrch dreva uzavrie. Ďalšou alternatívou je voskovanie. Vosk však výraznejšie ovplyvní štruktúru dreva a drevenému obkladu dodá nový nádych.

Tip:

Na obklady v interiéri sú vhodné napríklad Belinka Oil Interier, Bori tenkovrstvá lazúra alebo Bori laková lazúra. Pokiaľ sa chystáte náter obnoviť, odporúča sa použiť ten produkt, akým boli obklady natreté pôvodne.

7 tipov na zhotovenie obkladu

  • Konštrukčné laty by mali byť od seba vzdialené maximálne 70 centimetrov.
  • V latách by mali byť zárezy v tvare písmena V, ktoré zabezpečia prúdenie vzduchu za obkladom.
  • Dosky je nutné ukladať perom do drážky.
  • Kusy je dobré najprv zoradiť podľa textúry, aby na seba nadväzovali.
  • Prvú dosku treba premerať vodováhou a uistiť sa, či je uložená v rovine, až potom ju prichytiť.
  • Ideálne je používať klince s malou hlavičkou alebo bez hlavičky.
  • Na záver sa pri podlahe a navrchu upevnia krycie lišty. Pri vlhkých stavbách je potrebné aj pri lištovaní pamätať na vytvorenie prevetrávacích štrbín, ktoré zabezpečia potrebné prúdenie vzduchu.
Predchádzajúci článokSeriál DRUHY DREVA: Orech kráľovský
Ďalší článokROZHOVOR: S marketingovým poradcom o tom, ako predať svoje drevené výrobky
Tím Čarodreva tvoríme my: milovníci prírody, ekológie, turistiky, dizajnu, architektúry, ale aj zruční majstri, ktorí našli vášeň v renováciách. Ochrannú ruku nad nami drží Ing. Stanislav Košúth, PhD., ktorý sa venuje práci s drevom asi od svojich 15 rokov. Maturoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene v odbore Výroba nábytku. Na Technickej univerzite vo Zvolene pokračoval štúdiom v odbore Drevárske inžinierstvo. Na pôde svojej alma mater niekoľko rokov pracoval ako technik a vedeckovýskumný pracovník. Neskôr sa venoval výrobe nábytku a jeho montáži, od postelí a komôd, až po kuchynské linky. V súčasnosti síce pracuje v inom odvetví, ale výroba nábytku zostala jeho veľkým hobby. Okrem toho rád chodieva na turistiku a venuje sa hubárstvu.