drevený kýbel s drevenou varechou a uterákom položený na dreve v saune

Zachovaj poriadok a poriadok zachová teba. O saune to platí dvojnásobne. Sauna je synonymom zdravia, dlhovekosti a vynikajúcej kondície ľudského organizmu. Avšak, len za predpokladu, že samotná sauna je v dokonalej kondícii. Dokážete sa o tú svoju správne postarať?

Starostlivosť o saunu neznesie odklad

Blahodarné účinky saunovania na ľudské telo sú známe stovky rokov. Najstaršie zmienky o „kúpaní sa v pote“ pochádzajú dokonca až z neskorej doby bronzovej. Hovorí sa, že vo Fínsku existuje toľko sáun, že čisto teoreticky by sa mohli v tom istom okamihu „saunovať“ všetci Fíni a stále by im zostalo dosť miesta aj pre hostí. Ale i u nás sa sauny tešia stále väčšej popularite. Spolu s krbom a bazénom sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou mnohých nových rodinných domov. Horšie je to s ich pravidelnou údržbou.

Starostlivosť o saunu nemôžete zanedbať. Správnou opaterou v tomto prípade nepreukazujete láskavosť iba drevu, z ktorého je zhotovená, ale najmä sami sebe. Ak to nerobíte, sauna vám to vráti: nevyčistená a neošetrovaná je plná mikróbov, zárodkov plesní, baktérií a spór húb. Výsledkom sú bradavice, infekcie kože, dýchacích ciest, dokonca pohlavných orgánov… Sauna skrátka musí byť hygienicky v absolútnom poriadku. Ako na to?

Najskôr upratať a umyť

Štatistiky predajcov hovoria, že najobľúbenejším typom sáun v našich končinách sú stále tzv. fínske sauny, nazývané aj klasické. Starostlivosť o ne nie je veda, skôr otázka disciplíny a precíznosti.

drevená kefa s prírodnými štetinami

Keďže v saune sa hromadí vlhkosť, treba ju pravidelne, aspoň raz za mesiac vyčistiť. Prvým krokom je upratať hrubé nečistoty. Použiť môžete metlu, kefu či vysávač vhodný do vlhkejšieho prostredia. Následne treba všetky plochy a povrchy zľahka umyť šetrným čistiacim prostriedkom proti plesniam. Ak je aj vaša sauna, podobne ako väčšina ostatných, z nelakovaného dreva, vyberte si antibakteriálny prostriedok bez obsahu chlóru.

POZOR

Z hubky, s ktorou pracujete, nemá kvapkať. Používajte len toľko čistiaceho prostriedku, aby bola hubka akurát mierne vlhká. Posledným krokom je vysušenie a vyvetranie sauny.

Možno sa zdá, že takéto upratovanie nemôže stačiť na zabezpečenie hygieny, no opak je pravdou. Práve takto sa zabráni zárodkom baktérií a plesní v ďalšom vývoji. A práve to je dôležité pre zdravie ľudí, ktorí v saune relaxujú, no i pre dlhú životnosť dreva, z ktorého je zhotovená.

Nezabúdajte na ošetrenie

Jedenkrát až dvakrát do roka by malo prebehnúť veľké upratovanie sauny spojené s cielenou údržbou dreva. V tomto prípade je prvým krokom kompletné vypratanie. Stoličky, lavice, drevené podnožky, opierky chrbta, ale i kachle či pec, dokonca aj kamene – všetko zariadenie treba vyniesť zo sauny von. Nasleduje rovnaké čistenie vnútorných priestorov ako každý mesiac, no tentokrát vrátane miest, ktoré sú pri pravidelnej údržbe nedostupné – schované pod zariadením či pod ním.

pootvorené drevené dvere s drevenou kľučkou

Kým sa bude umytá sauna vetrať a sušiť, rovnakým spôsobom očistite a umyte aj vynesené stoličky, lavice, podnožky, opierky i kachle, a to zo všetkých strán.

Potom sa opäť vráťte do interiéru sauny a každučký kúsok dreveného obloženia jemne, ale dôkladne ponatierajte parafínovým olejom určeným na ošetrovanie drevených povrchov sáun. Ak objavíte na dreve podozrivé škvrnky či iné poškodenia, ešte pred nanesením parafínového oleja takéto miesta prebrúste.

Takisto následne ošetrite lavice, stoličky a ostatné drevené zariadenie vynesené von zo sauny. Keď je práca hotová, môže ísť všetko späť na svoje miesto. Po úplnom dosušení sauny, teda približne o 24 hodín, si môžete znova začať vychutnávať očistný a ozdravný relax prastarého fínskeho vynálezu.

Sauna miluje rozmaznávanie

Sauna znesie aj oveľa viac opatery. Podľa pokynov výrobcov a predajcov možno parafínovými olejmi ošetrovať drevo v saune hoci aj po každom mesačnom uprataní. Pravdou však je, že na to skoro nikto nemá čas. Náš návod ponúka minimálnu nevyhnutnú údržbu, ktorá pomáha chrániť saunu i človeka pred agresívnymi životaschopnými nečistotami. Ak sa teda rozhodnete pre saunu, nezabudnite, že sa musíte zároveň rozhodnúť obetovať svoj čas aj na jej údržbu. Odmení sa vám za to svojimi skvelými účinkami.

Čo všetko sauna „rieši“?

  • Prehrieva pokožku i vnútorné orgány, a tak znižuje svalové napätie.
  • Zlepšuje prekysličenie krvi, normalizuje krvný tlak, trénuje srdce a cievy.
  • Pôsobí preventívne proti infekciám dýchacích ciest, slizníc a pokožky.
  • Zlepšuje obranyschopnosť organizmu.
  • Stimuluje prácu hormonálnej sústavy.
  • Urýchľuje hojenie drobných rán.
  • Potením pomáha telu zbavovať sa odpadových látok.
  • Zmierňuje bolesti svalov, kĺbov, hlavy.
  • Pôsobí relaxačne na telo i psychiku.

Ako presne nanášať parafínový olej na drevené povrchy sáun?

Parafínový olej sa môže nanášať viacerými spôsobmi: hubkou, handričkou, štetcom i valčekom. Výrobcovia odporúčajú vyliať na očistený drevený povrch dostatočné množstvo oleja a následne ho rovnomerne rozotrieť. Po polhodine utrite zvyšný olej čistou a suchou handričkou alebo nasiakavým papierom. Drevené zariadenie sauny neošetrujte parafínovým olejom pri teplote vzduchu nižšej ako 15 stupňov.

Čítate pokyny výrobcov na obaloch produktov, ktoré kupujete?

Ak nie, zapamätajte si, že pri schnutí olejov sa uvoľňuje teplo. Nikdy nenechávajte v saune hubky, handričky ani nasiakavé papiere, ktorými ste olejovali a pretierali jej drevené povrchy. Ak by tam zostali, pri opätovnom spustení sauny môže dôjsť k ich prílišnému zohriatiu a následne k samovznieteniu.

Predchádzajúci článokTip na výlet pre milovníkov výšok
Ďalší článokViete, kedy drevo zväčšuje svoj objem?
Odmalička snívala o tom, že sa stane novinárkou alebo farmárkou. Napokon sa z jedného i druhého vyvinula láska na celý život. Najskôr vyštudovala poľnohospodárstvo na strednej škole, potom žurnalistiku na vysokej. Momentálne sa okrem rodiny a písania venuje projektu malej rodinnej permakultúrnej farmy.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno