exterier-drevena-parapeta-ochranny-nater-dom-chata-drevodom

Odpoveď nehľadajte s pravítkom v ruke. Drevo je živý a premenlivý materiál. A náter nie je iba vrstva na jeho povrchu. Ak sa staráte o drevené výrobky, vnímajte ochranné nátery ako ich prirodzenú súčasť. Ako čosi, čo sa spojí s vláknami dreva a dokopy vytvorí jedinečný celok s dlhou životnosťou. A ak si predsa lámete hlavu nad tým, aký hrubý presne musí byť, vedzte, že dobrý výsledok sa neurčuje v milimetroch – spočíva hlavne v správnom pracovnom postupe.  

Poznáte mikrometer?

Mikrometer patrí k medzinárodným jednotkám dĺžky. Jeden mikrometer (μm) je tisícina milimetra, to znamená, že jeden milimeter (1 mm) tisíc mikrometrov (1000 μm). A práve touto jednotkou sa technicky a laboratórne určuje správna hrúbka náterov. Merací prístroj tiež nazývame mikrometrická skrutka. Viete si to predstaviť?  

Hrúbke 0 – 20 μm (teda do dvoch stotín milimetra) zodpovedá prvotné ošetrenie dreva impregnáciou, prípravkom proti hubám, plesniam a škodcom vrátane prvého náteru tenkovrstvovou lazúrou.

natieranie-stetec-ochranny-nater-laty-drevo-plot

Takéto drevo ešte nemá na povrchu uzavretý film a nie je dostatočne chránené pred vplyvmi prostredia. Obzvlášť, ak ide o vplyv slnečného žiarenia (vonku) a vlhkosti (v exteriéri i interiéri) na vrchnú hobľovanú stranu drevených výrobkov. Úlohou týchto prvých vrstiev je preniknúť do dreva a zabezpečiť jeho hĺbkovú ochranu. Čo to znamená? Ak ste sa rozhodli ošetriť altánok, plot alebo interiérový obklad tenkovrstvou lazúrou, v nijakom prípade sa v tejto fáze nevzdávajte. Dodržte predpísaný časový odstup a hoci sa vám už veľmi nechce a výsledok sa vám zdá na pohľad už teraz perfektný, doplňte výrobcom predpísaný počet náterov. Čo dosiahnete?   

Hrúbke 20 – 60 μm (teda od dvoch do šiestich stotín milimetra) zodpovedá celý postup ochrany dreva tenkovrstvou lazúrou – gélovou, lakovou, olejovou, vodou riediteľnou.
 

Ak dodržíte pokyny výrobcov – teda keď lazúru nanesiete na čistý, suchý a vybrúsený povrchna drevo, ktoré má správnu vnútornú vlhkosť, a keď lazúru natriete v predpísanom počte vrstiev pri dodržaní stanovených časových rozostupov (8 až 24 hodín podľa konkrétneho výrobku), zabezpečíte mu komplexnú ochranu 

Orientujte sa aj podľa spotreby 

Náter je funkčná prekážka medzi okolím a materiálom, ktorý natierame. Jeho hrúbka sa nerozlučne spája s jeho účinnosťou. Náter nesmie byť ani príliš hrubý, ani príliš tenký. Prihrubý náter sa začne olupovať. Pritenký neposkytne drevu dostatočnú ochranu a stane sa dôvodom rýchlejšej degradácie dreveného výrobku. Na dosiahnutie správnej hrúbky sa orientujte i podľa pokynov o odporúčanej spotrebe na m2. Výrobcovia ju uvádzajú vždy, väčšinou na štítkoch plechoviek 

Ekologické tenkovrstvé lazúry sa tešia obrovskej popularite – na dreve vytvárajú príjemný farebný film a zároveň nechávajú viditeľnú jeho krásnu štruktúru. Dovoľujú mu dýchať, zároveň ho kryjú pred nadmernou vlhkosťou. Chránia pred silným UV žiarením a vznikom prasklín, zároveň sa ľahko renovujú. Skrátka, pomáhajú drevu vyrovnávať sa s premenami okolitého prostredia. Ak je drevený výrobok aj správne skonštruovaný, tenkovrstvové lazúry stačia na zabezpečenie jeho dlhej životnosti. Tak na čo sú dobré ešte hrubšie nátery?   

Hrúbke viac než 60 μm (viac než šesť stotín milimetra) zodpovedá komplexná ochrana dreva hrubovrstvou lazúrou alebo krycou farbou

Typickým znakom sú pestré a výrazné farby. Pôvodnú štruktúru dreva celkom prekryjú. V interiéri sa používajú pri renovácii staršieho nábytku, na ktorom vytvoria jednoliaty, citeľne hrubší film. Tieto farby len minimálne vsakujú do hlbších vrstiev, zachytávajú sa na povrchu dreva a cez povrch chránia jeho vnútro. Hovorí sa, že sú poslednou záchranou nedokonalého dreva.  

V exteriérihrubovrstvové lazúry a krycie farby predurčené na natieranie zvislých plôch – okien, štítov, dverí, bočných prekrytí a stien. Vynikajúco odolávajú poveternostným podmienkam a slnečnému žiareniu. Pozor, aj ich treba nanášať až po ošetrení základnými nátermi!  

Krycie farby nie sú konkurenciou tenkovrstvých lazúr, hoci mnohí laici to tak vnímajú. Pravdou tiež je, že momentálne sa netešia príliš veľkej popularite. Stačí si len zapamätať, že existujú –  dokonca aj v ekologickej podobe – a že práve vďaka nim vám raz zrenovované stoličky po starej mame a nanovo natreté okná na starej chalupe môžu slúžiť ďalšie desaťročia. 

chata-drevodom-chalupa-okno-dekoracia-kryci-nater-biela-dizajn

Potrebujete mikrometer?

Mikrometer nie je len jednotka dĺžky, ale aj prístroj na jej meranie dotykovou metódou.  Väčšina hobby majstrov ho nevlastní, a tak sa musí k istote o správnej hrúbke naneseného náteru dopracovať okľukou. A tak je to aj najlepšie. Tajomstvo trvalej krásy dreva spočíva v správnych konštrukčných riešeniach drevených výrobkov a potom už len vschopnosti, teda ochote a odhodlaní zvládnuť kumšt, ako sa o nich s pomocou náterov na drevo z času na čas postarať.  

Takto nie!   

  • Ochranné nátery nenanášajte na drevo, ktoré ešte nesie znaky vody po daždi. 
  • Nenanášajte ich na drsné, neprebrúsené povrchy! 
  • Keď povrch prebrúsite, nenanášajte naň náter, kým ho neočistíte i od najdrobnejších pilín a prachu. 
  • Nikdy nenanášajte lazúry tým istým štetcom, ktorým ste drevený povrch práve dočistili od prachu.  
  • Vyhnite sa natieraniu na priamom horúcom slnku. Lazúry zaschnú skôr, než preniknú hlbšie do dreva. Pri krycích farbách hrozí, že vytvoríte nejednotnú vrstvu. 
  • Druhý náter nenanášajte nikdy v ten istý deň ako prvý. Samozrejme, pokiaľ to druh náterovej látky dovolí (napríklad je rýchloschnúca) a počasie je priaznivé (teplé suché a veterné), tak je možné natierať dve vrstvy aj v jeden deň. 
  • Aj tretí náter pridajte až po poriadnom zaschnutí prvých dvoch.  
  • Zabudnite na vetu: „Snáď je to už dobré“. Ak neviete s istotou, či prvý náter určite dobre zaschol, prebrúste malé miesto brúsnym papierom. Ak sa papier zabára a farba sa spod neho nepráši, dajte drevu čas poriadne doschnúť.   

Predchádzajúci článokProti šedi na drevených stavbách – ako zabrániť zosiveniu dreva?
Ďalší článokAko a kedy ošetriť záhradný domček?
Odmalička snívala o tom, že sa stane novinárkou alebo farmárkou. Napokon sa z jedného i druhého vyvinula láska na celý život. Najskôr vyštudovala poľnohospodárstvo na strednej škole, potom žurnalistiku na vysokej. Momentálne sa okrem rodiny a písania venuje projektu malej rodinnej permakultúrnej farmy.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno