Orechové drevo patrí na Slovensku medzi starú dobrú klasiku – určite si spomínate na orechovú obývačkovú stenu u vašich starých rodičov, ktorá prežije generácie. Aké má teda orechové drevo výhody a nevýhody? Na čo je ako stvorené? Všetko sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Aké sú vlastnosti orechového dreva?

Orechové drevo je pevné, tvrdé (len o niečo mäkšie ako dubové drevo), no zároveň ohybné, dobre tvarovateľné a považuje sa za veľmi cenné. Veď aj staré mamy spomínajú, akú mastnú sumu toho času „vysolili“ za orechový nábytok. Sfarbenie dreva má výsadu viacfarebnej kresby – bielosivý kolor so žltými škvrnami v beli, zatiaľ čo jadro je tmavohnedé až tmavočervené a výrazne oddelené od beli.

Pôvod orechového dreva ako suroviny

Orech kráľovský, ľudovo nazývaný aj vlašský orech, je jedna z najpestovanejších drevín na svete – pestuje sa jednak pre svoje plody (orechy), jednak ako okrasný a tieniaci strom a pre svoje kvalitné drevo. V našich končinách ho môžeme vidieť najmä vedľa ciest alebo vo vidieckych alejach. Prapôvodnou oblasťou výskytu orecha kráľovského je pravdepodobne územie od pohoria Karpát vo východnej Európe cez prednú a centrálnu Áziu až po Himaláje. Ešte v staroveku bol človekom rozširovaný i do ďalších častí sveta.

TIP:

Pri orechu treba prísne dbať na zásadu, kedy ho píliť – ideálny čas je neskoro na jeseň, keď už mrzne. Na jar odpílený orech sa takmer nedá použiť, lebo zo všetkých drevín začína ako prvý s „ťahom vody“, a teda z neho voda v jarných mesiacoch doslova tečie. Takto odpílené drevo sa pri sušení oddeľuje v letokruhoch – úplne sa znehodnotí.

stôl z orechového dreva

Orechové drevo = kvalitný nábytok

Pri otázke, čo sa z orechového dreva vyrába, napadne pravdepodobne každému ako prvý nábytok. Jeho poddajné vlastnosti, t. j. skutočnosť, že sa dobre opracúva i ohýba, sa podpísali pod jeho výrazné využívanie pri výrobe ako nábytku, tak aj podlahových krytín. Na výrobu prvotriedneho nábytku sa používa už od 17. storočia. Najčastejšie je využívané pri produkcii intarzií, taktiež ako vrchná dyha (veľmi tenký plátok dreva) na drevotrieskových alebo PDJ doskách (latovkách), málokedy na masívny výrobok (vzhľadom na cenu a malú dostupnosť tak veľkých kusov orechového dreva).

komoda z orechového dreva
Zdroj: vermontwoodsstudios.com

Ozdobte sa orechovým drevom

Orechové drevo sa nemusí používať len a len na výrobu nábytku, je obľúbeným materiálom aj na výrobu šperkov – náušníc, príveskov, prsteňov, brošní alebo napríklad aj ozdobných gombíkov. Šperkári tento prírodný materiál kombinujú s kovom, kožou alebo dokonca so vzácnymi kameňmi. Orechový (alebo akýkoľvek) šperk môžete ukryť do milej škatuľky, ktorá môže byť vyrobená práve z orechového dreva.

gombíky, prsteň a prívesok z orechového dreva
Ozdobné gombíky (zdroj: fler.cz), prsteň (zdroj: thewoodhut.co.uk) a náhrdelník z orechového dreva (zdroj: anewform.com)

TIP:

Ak si všimnete malé povrchové škrabance na vašom nábytku či šperku, pomôcť môže orech… či už vlašský, pekanový, alebo para orech. Ryhu stačí potrieť jeho dužinou bohatou na obnovujúci olej a chybička je šikovne zamaskovaná.

Univerzálne využitie orechového dreva – od efektnosti k efektívnosti

Orechové drevo má svoje významné uplatnenie i pri výrobe klavírov, rámov na obrazy, pažieb poľovníckych pušiek či palubných dosiek luxusných automobilov. Vďaka ľahkému opracovaniu sa však využíva aj na výrobu sústružených misiek, podnosov, dekorácií i praktických pomocníkov, ako napríklad kefy pre pánov na úpravu fúzov či šikovné vešiaky.

kefy na bradu, misy a lopár z orechového dreva
Kefy na bradu (zdroj: prijemneveci.sk), misy (zdroj: creatingcomfortlab.com) a lopár z orechového dreva
svietniky z orechového dreva
Svietniky z orechového dreva. Zdroj: etsy.com

TIP:

Na výrobu dekorácií a umeleckých predmetov sa využívajú aj pokrútené konáre orecha, no najmä korene – koreňový krčok má výraznú kresbu letokruhov. Každý koreň treba vyčistiť osobitne, dobré je vystriekať ho vodou a olúpať kôru, aby bolo vidieť čisté drevo a jeho kresbu.

Výhody a nevýhody orechového dreva v skratke

Výhody:

  • sfarbenie dreva má výsadu viacfarebnej kresby,
  • spracovateľom, umeleckým rezbárom a remeselníkom ponúka ľahké spracovanie,
  • výborne zvláda aj druhotný proces úpravy – povrch sa dobre morí, leští, lepí,
  • je odolné voči kyselinám a rozpúšťadlám.

Nevýhody:

  • drahší a ťažšie dostupný druh dreva,
  • pri zmene vlhkosti vzduchu značne napúča, zosychá, praská, deformuje sa,
  • ľahko sa v ňom tvoria preliačiny,
  • ťažko odoláva niektorým škodcom (náchylná je najmä beľ, jadro je odolnejšie).

Mohlo by vás zaujímať:

Ak ste sa rozhodli dať orechovému drevu šancu, interiérovému nábytku či doplnkom môžete dodať krásu a ochranu napríklad použitím tenkovrstvej lazúry Belinka Lasur či oleja s pridanými voskami Belinka Oil Interier. Na šperky a výrobky, ktoré prichádzajú do kontaktu s jedlom (misy, lopáre a podobne), odporúčame olej Belinka Oil Food Contact.

V súčasnosti trend smeruje k tomu, že dopyt po orechovom dreve bude oveľa vyšší než ponuka, čo predpovedá, že orechové drevo sa stane záležitosťou solventných. Už teraz sa na pílach vyskytuje minimálne. Ak túžite po niečom z tohto výnimočného materiálu, netreba preto váhať – pustite sa do práce. Orech iste nebude sklamaním, nech už z neho vyrobíte čokoľvek.

Predchádzajúci článokAko ošetriť povrch preglejky?
Ďalší článokDrevené obklady v interiéri – ako ich zhotoviť a udržiavať?
Tím Čarodreva tvoríme my: milovníci prírody, ekológie, turistiky, dizajnu, architektúry, ale aj zruční majstri, ktorí našli vášeň v renováciách. Ochrannú ruku nad nami drží Ing. Stanislav Košúth, PhD., ktorý sa venuje práci s drevom asi od svojich 15 rokov. Maturoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene v odbore Výroba nábytku. Na Technickej univerzite vo Zvolene pokračoval štúdiom v odbore Drevárske inžinierstvo. Na pôde svojej alma mater niekoľko rokov pracoval ako technik a vedeckovýskumný pracovník. Neskôr sa venoval výrobe nábytku a jeho montáži, od postelí a komôd, až po kuchynské linky. V súčasnosti síce pracuje v inom odvetví, ale výroba nábytku zostala jeho veľkým hobby. Okrem toho rád chodieva na turistiku a venuje sa hubárstvu.