montovaný dom, kontajnerový dom
Foto: Cocoon Modules

Aký veľký priestor potrebuje človek k životu a dôstojnému bývaniu? 100 m2 alebo stačí polovica? Malé bývanie v domoch s rozlohou okolo 50 m2 nie je len pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako ušetriť. Vyhľadávajú ich aj majetní investori, uprednostňujúci zariadenie a dizajn vo vysokom štandarde. Menší obytný priestor vôbec nemusí znamenať obetovanie pohodlia. Aká je história prefabrikovaných mikrodomov? Majú svoje miesto aj v modernej architektúre?

Malé montované domy ocenia tí, ktorí sú single, ale aj páry bez detí, ktoré nemajú vysoké požiadavky na priestranné bývanie. Prefabrikované domy nemusia slúžiť len ako chaty na sezónne ubytovanie. Čoraz viac sa začínajú využívať aj ako celoročné obytné domy. Ich výhodou je, že na stavebnom pozemku zaberajú menšiu plochu ako klasické domy. Z architektonického hľadiska majú modulárne stavby jednoduchú minimalistickú formu. Snáď najväčším plusom takéhoto riešenia je, že majitelia si nemusia lámať hlavu s výstavbou prefabrikovaných mikrodomov – špeciálne prefabrikáty sa vyrobia v suchom prostredí výrobnej haly, zmontujú sa v dielni a potom sa dovezú priamo na pozemok (alebo môžu byť zmontované priamo na mieste). Okrem rýchlosti výstavby je modulárny stavebný systém pozitívne vnímaný aj pre praktickosť a mobilitu.

montovaný dom, kontajnerový dom
Foto: Freedomky.cz

Z histórie prefabrikovaných mikrodomov

Modulárne stavby sú alternatívou k tradičným stavebným postupom. Prefabrikované modulárne domy pôvodne vznikli po 2. svetovej vojne vo Veľkej Británii, kde riešili krízu s ubytovacími kapacitami pre vojakov, ktorí sa vrátili z frontu. Dostali názov AIROH. Tieto „airohy“ tvarom aj vzhľadom pripomínali súčasné obytné kontajnery a sú prvopočiatkom modulárnej architektúry. V Spojených štátoch riešili nedostatok ubytovacích kapacít karavanmi alebo „mobilhousmi“. Ich veľkou výhodou bola práve mobilita. Tou sa vyznačujú aj ISO kontajnery, ktorých história sa začala písať v roku 1956. Obytné stavby z lodných kontajnerov sú typologicky podskupinou modulárnych stavieb a ponúkajú trvalé aj dočasné bývanie. Keďže sú robustné a navrhnuté tak, aby vydržali plné zaťaženie v deviatich poschodiach nad sebou aj na rozbúrenom mori, nemusíte sa báť o ich odolnosť.

Prefabrikované domy sa považujú za modulárne stavby, podobne ako maringotky, kontajnery, hausbóty či obytné karavany. Moduly sú zväčša prefabrikované a samonosné, vytvorené v továrni. Po tom, čo sú transportované na miesto určenia, sú zmontované do podoby budovy – podobne ako lego. Vo výrobnom závode tak vznikne 90 až 100 % stavby.
montovaný dom, kontajnerový dom
Modulárny dom Forest Lodge od PAD studio. Foto: Nigel Rigden

Stavby z dreva ako mobilné a modulárne

Drevostavby môžu byť tiež realizované ako modulárne domy. Väčšinu stavebných postupov tvoria v ich prípade suché procesy a výstavbu je možné realizovať prakticky počas celého roka, s výnimkou daždivého počasia a sneženia. Pri prefabrikovanom spôsobe výroby sú hotové panely dovezené na pozemok a zmontované za pomoci žeriavu do hrubej stavby. Drevostavby z prefabrikovaných panelov dnes zaujímajú najväčší podiel na trhu drevostavieb v Európe.

Čím natrieť drevenú fasádu?

Na drevenú fasádu použite impregnáciu Belinka Base. Ako vrchný náter vám odporúčame lazúru Belinka Lasur v troch vrstvách.

montovaný dom, kontajnerový dom
Slow Cabins. Foto: Jonas Verhulst

Ich rozvoju kedysi dopomohli vojny – v 19. storočí hľadal lekár Christian Friedrich Stromeyer spôsob, ako rýchlo stavať a demontovať vojenské lazarety, ktoré by poskytli hygienické podmienky pre ranených. S riešením prišiel v roku 1880 Dán Johann Gerhard Clement Döcker. Svoj systém budovania poľných lazaretov si nechal patentovať ako Döckerov systém a mobilné domy si od neho objednal aj nemecký Červený kríž. Okrem demontovateľných domov určených pre armády začali postupne vznikať aj drevostavby občianskej vybavenosti, ubytovní, škôl a podobne.

Vedeli ste, že?

Najviac stavieb realizovaných z dreva (vrátane zrubov) nájdeme v Nórsku – tvoria až 95 % obytnej výstavby.

Príklady zo zahraničia

Inšpiratívnym príkladom nízkoenergetických modulárnych minidomov, ktoré navyše vychádzajú z estetiky a funkčnosti severského životného štýlu, je britský startup KOTO. Vo fínčine sa takto označuje „útulný domov“. A práve útulnosť a zaujímavý dizajn si ako pridanú hodnotu vybrali manželia Johnathon a Zoe Little, ktorí za projektom stoja. „Ide o reinterpretáciu malých stavieb, ktoré možno vidieť naprieč celou Európou – od skromných škótskych stavieb z kameňa, po alpské alebo nórske chaty. Poskytujú teplo, úkryt a príležitosť blízkosti s krajinou,“ vysvetľuje dizajnérske duo.

montovaný dom, kontajnerový dom
Škandinávska jednoduchosť s trochou kalifornského šmrncu v minidome s rozlohou 46 m2. Foto: KOTO
montovaný dom, kontajnerový dom
Foto: KOTO

Gréci Cocoon Modules zase transformujú recyklované prepravné kontajnery na dovolenkové domy. Ich filozofia je založená na environmentálnom dizajne, ktorý zodpovedá potrebám súčasných nomádov. Ich domy sú totiž nielen modulárne a dajú sa skladať podobne ako lego, ale aj mobilné. Lodné kontajnery sú primárne určené na transport, takže si ich môžete presťahovať, kam potrebujete. Aby majiteľ nemal pocit, že žije v plechovej škatuli, nesmie chýbať drevo v interiéri, ale ani drevené opláštenie „fasády“.

montovaný dom, kontajnerový dom
Aj keď sa môže zdať, že dom z prepravných, resp. lodných kontajnerov je pomerne lacnou alternatívou modulárneho bývania, rátať musíte aj s nákladmi na rôzne úpravy a dodatočné zateplenie. Foto: Cocoon Modules
montovaný dom, kontajnerový dom
Foto: Cocoon Modules

Mikrodomy v našich podmienkach

Drobné stavby zložené z prefabrikovaných dielov sú trendom, ktorý má svojich priaznivcov aj na Slovensku a v Česku – dôkazom toho sú napríklad firmy, ktoré ponúkajú na kľúč modulárne drevodomy s pôdorysom 4×12 m a malé bungalovy postavené formou modulovej drevostavby. (V pravom slova zmysle nejde o drobnú stavbu, keďže stavebný zákon takto označuje prízemnú stavbu so zastavanou plochou do 25 m2, takže aj v tomto prípade treba vybavovať stavebné povolenie.) Niektoré riešenia dokonca posunuli význam modulárneho stavebného systému a ukázali verejnosti, že takáto architektúra nie je len o na seba naskladaných obytných kontajneroch.

Celoročne obývateľné české Freedomky ako moduly s obytnou plochou od 22 m2 po 59 m2 môžete medzi sebou vzájomne kombinovať a prepájať. Pretože sú vyrobené viac než z 92 % z dreva, drevom aj skutočne voňajú. Spájajú v sebe nový smer architektúry – tzv. racionálnu ekológiu v podobe nízkoenergetického domu, prírodné materiály a špičkovú technológiu.

montovaný dom, kontajnerový dom
Foto: Freedomky.cz

Narastajúci dopyt po malých domoch riešia aj mobilné drevodomy ARK-SHELTER – belgický projekt s účasťou slovenského architekta Martina Mikovčáka. Modulový systém boxov sfinalizovaných už vo výrobe a pospájaných za pár hodín sa produkuje na Kysuciach a pozornosť zaujal aj v rámci architektonickej súťaže CEZAAR.

montovaný dom, kontajnerový dom
Ark Shelter. Foto: Thomas De Bruyne

Ako ste sa mali možnosť presvedčiť, malý prefabrikovaný dom vôbec neznamená nudný alebo stiesnený. Ak ho navyše dotvára drevo, môže sa stať plnohodnotným originálnym bývaním.

Predchádzajúci článokSeriál ŠIKOVNÉ RUKY: Krása a výhody dreveného riadu
Ďalší článokSeriál DRUHY DREVA: Bambus – exotická stavebná lahôdka
Copywriterka a príležitostná bojovníčka za práva všetkých, ktorí to potrebujú. Obdobia hyperaktivity a workoholizmu strieda s fázami leňošenia, počas ktorých niečo varí, pečie, brúsi, zariaďuje, číta alebo si všetko z toho len predstavuje. Ako najstaršia z kopy detí má mierne sklony k diktátorstvu :-)

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno