Vyznáte sa v drevinách a ste pravidelným čitateľom nášho magazínu? Otestujte si svoje vedomosti v našom kvíze! Správne odpovede nájdete v závere pod otázkami.

1. Vedci spočítali, že na Zemi rastie vyše 60-tisíc druhov stromov. Koľko z nich nájdeme u nás na Slovensku?

A) 55 druhov

B) 77 druhov

C) 101 druhov

2. Najstarší strom na Slovensku sa nachádza v obci Dubinné. Je vysoký približne 25 metrov, obvod kmeňa má 12 metrov a jeho vek sa odhaduje na vyše 800 rokov. O aký druh stromu ide?

A) dub letný

B) buk lesný

C) jaseň štíhly

3. Za najrýchlejšie rastúce stromy na svete sa považujú…

A) austrálske eukalypty

B) sekvojovce mamutie

C) africké baobaby

4. Glinga, smola či priskyrica – to sú ľudové názvy pre látku, ktorú vylučujú ihličnaté dreviny, ako smrek, smrekovec a borovica, pri zvýšenej teplote. Ide o…

A) trieslovinu

B) živicu

C) celulózu

5. Degradácia dreva UV žiarením prebieha až do hĺbky 3 mm a spôsobuje, že v dreve sa zníži obsah…

A) glykozidov

B) hemicelulózy

C) lignínu

6. Ako sa nazýva špeciálna technika povrchovej úpravy dreva, ktorá má konzervačné účinky a používali ju už starí Indiáni na špičky oštepov či Japonci ako formu impregnácie na fasády domov?

A) opaľovanie dreva

B) morenie dreva

C) voskovanie dreva

7. Kvôli lepšej ohýbateľnosti dreva pri výrobe nábytku sa využíva jeho naparovanie. Akú teplotu má pri tejto procedúre para?

A) okolo 70 °C

B) okolo 150 °C

C) okolo 250 °C

8. Na vykurovanie sa odporúča staršie vysušené drevo, pretože vlhké drevo spôsobuje neefektívne spaľovanie a tvorbu sadzí a dechtu v peci. Aká je ideálna vlhkosť dreva na vykurovanie?

A) do 20 %

B) do 30 %

C) do 40 %

9. Kôra ktorého stromu rýchlo horí a rozložíte z nej oheň, aj keď je mokrá?

A) brest horský

B) breza previsnutá

C) vŕba biela

10. Veda, ktorá je súčasťou špeciálnej botaniky a skúma stromy a kry, sa nazýva…

A) algológia

B) fytológia

C) dendrológia

Správne odpovede: 1B, 2A, 3A, 4B, 5C, 6A, 7B, 8A, 9B, 10C

Tak čo, ste skutočným expertom na drevo, alebo ste sa z nášho kvízu naučili niečo nové? 😊

Helios Helios Helios Helios Helios Helios