Guľatina dáva stolom či lavičkám jedinečný rustikálny vzhľad. Vonkajší nábytok, ktorý si zachoval originálny tvar kmeňa, môžeme obdivovať v mnohých častiach Slovenska, v blízkosti národných parkov, salašov alebo iných atrakcií, ktoré odkazujú na slovenskú kultúru a prírodu. Nie je však dôvod, aby podobný kus nábytku neskrášľoval aj vašu záhradu.

Čo je to tá guľatina?

Guľatina je kmeň stromu zbavený konárov, so skrátenou dĺžkou pre potreby transportu. Drevo v tejto forme najčastejšie predávajú lesníci ďalším spracovateľom dreva. Priečnym delením guľatiny vznikajú piliarske výrezy. Podľa kvality dreva môžu mať rôzne využitie.

Kategórie kvality dreva:

1. trieda zahŕňa najkvalitnejšie drevo, musí byť zdravé, bez znakov a s hladkým rezom na oboch koncoch. Toto drevo sa používa na výrobu hudobných nástrojov, dýh a technických potrieb.

2. trieda má stále vysokú kvalitu, ale môže mať aj znaky, ktoré neobmedzujú použitie. Toto drevo sa využíva na špeciálne rezivo, zápalkárske výrezy, ale aj výrezy na športové náradie, lúpané dyhy alebo preglejované dosky.

3. trieda zahŕňa niekoľko podkategórií – kvalitnejšie drevo s menším počtom znakov, drevo štandardnej kvality so znakmi, ako aj menej hodnotné drevo v bežnej kvalite. Do tejto kategórie zaraďujeme piliarske výrezy. Kôra v tomto prípade môže byť poškodená.

4. trieda už predstavuje nižšiu kvalitu dreva, zaraďujeme do nej brúsne drevo, banské výrezy a žrďovinu.

5. trieda guľatiny predstavuje vlákninové alebo iné priemyselné drevo. Vyrába sa z neho napríklad buničina či dosky z aglomerovaného dreva.

6. trieda zahŕňa drevo najnižšej kvality, ktoré nie je možné priemyselne spracovať. Toto drevo sa využíva predovšetkým ako palivo a zdroj tepelnej energie. Vzniká vo výrobe alebo manipuláciou s drevom.

Aké drevo zvoliť na výrobu nábytku?

Všetko závisí od vašich požiadaviek a umiestnenia tohto nábytku. Na Slovensku kúpite guľatinu z ihličnatých, ale aj z listnatých stromov v rôznej kvalite. Ak chcete vytvoriť nový nábytok vlastnými rukami, no nie ste až tak zbehlí s drevoobrábacími strojmi, siahnite po hotovom rezive. V sortimente reziva nájdete dosky, laty, fošne, hranoly či trámy.

Nad čím sa zamyslieť pri výbere dreviny a reziva?

  • Kde bude umiestnené?
  • Aké bude jeho využitie?
  • Akú hmotnosť, pružnosť a mäkkosť očakávate?
  • Akú trvácnosť očakávate?
  • Aký chcete výsledný vzhľad?

Predajcovia vám drevo skrátia do potrebnej dĺžky, rátajte však aj s tým, že nejaké drevo sa stane odpadom neskôr pri práci. Môžete si vybrať rezivo s kôrou, očistené od kôry, nesušené v surovom stave alebo sušené. Nesušené drevo nie je vhodné na okamžité použitie, hoci je lacnejšie. Môžete si teda vybrať surové drevo, ktoré dosušíte doma, alebo vysušené drevo, s ktorým môžete pracovať ihneď.

vyrezávaná lavička z guľatiny

Ak sa rozhodnete pracovať s guľatinou, zvoľte si drevo v druhej alebo tretej kvalitatívnej kategórii a nechajte ho vysušiť. Drevo na výrobu interiérového nábytku by malo mať vlhkosť 7 až 10 %, exteriérové drevo na záhradný nábytok môže mať o čosi vyššiu vlhkosť, a to 15 až 20 %. Drevo uskladnite na miesto, kde má dostatok prúdiaceho vzduchu a nie je na podklade, ktorý zadržiava vodu. Ak začínate sušiť v teplých mesiacoch, natrite čelá farbou, parafínom či starým lepidlom. Zabránite tak vzniku trhlín v dôsledku napätia v dreve kvôli rýchlejšiemu sušeniu čiel.

Predtým, než sa pustíte do spracovania dreva

Pri spracovaní dreva môže dôjsť k mnohým zraneniam, dbajte preto na zásady bezpečnosti pri práci. Nezabudnite na ochranné prostriedky, akými sú okuliare alebo bezpečnostná maska. Pri veľkom hluku je nevyhnutná ochrana sluchu. Pred trieskami vás ochránia rukavice. Drevo nečistite, kým je zariadenie (napríklad píla) zapnuté. Vážne poranenia rúk vôbec nie sú výnimočné.

Aký náter zvoliť na nábytok?

Skôr než začnete vyberať ochranný náter, zvážte konštrukčnú ochranu pred slnkom a vodou. Prístrešok ochráni váš nábytok pred škodlivými UV lúčmi, ako aj dažďom či snehom. Či už konštrukčnú ochranu zvolíte, alebo nie, ochranný náter nesmiete vynechať. Vonkajšie drevo je vystavené zmenám vlhkosti a teploty, ale aj napadnutiu drevokazným hmyzom či hubami. Guľatina je nádherný materiál a bola by škoda nezvýrazniť prírodnú krásu masívu. Odporúčame vám použiť olej pre ochranu dreva zvnútra a zvonku alebo kombináciu impregnácie s transparentnou lazúrou. Vďaka obom možnostiam si budete svoj jedinečný nábytok užívať mnoho rokov. Nezabúdajte však nátery obnovovať.

stôl s lavicami z guľatiny ako kompaktný celok

Dobré rady na záver:

  • Drevo kupujte ideálne presušené, ak však takú možnosť nemáte, dosušte ho doma.
  • Druh dreviny vyberajte podľa vašich estetických preferencií, no zvážte aj umiestnenie dreva a svoje očakávania na trvácnosť, tvrdosť alebo hmotnosť.
  • Pri práci používajte ochranné prostriedky.
  • Drevo ošetrite impregnáciou a náterom.

Predchádzajúci článokVeľký návrat drevenej truhlice a suda
Ďalší článokAko ošetriť povrch preglejky?
Budúca laureátka Nobelovej ceny za literatúru :-) Zatiaľ „markeťáčka“ a copywriterka, ktorú baví cestovanie, knihy, joga a najmä písanie. Fascinuje ju príroda, usiluje sa žiť ekologickejšie a k jej zvláštnym hobby patrí voľnočasové štúdium paleoantropológie.