ako-si-poradit-s-modravym-drevom

Nová drevená terasa, exteriérový nábytok či pergola vyzerajú spočiatku nádherne a ak sa zvolí správna ochrana, pekný vzhľad si udržia. Nepriateľom exteriérového dreva je však často zamodrenie. Ako vzniká, ako mu predísť a čo robiť, ak už drevo zmenilo farbu? Poradíme vám!

Zamodrenie spôsobuje huba

Existuje niekoľko druhov húb, ktoré napádajú drevo a menia jeho sfarbenie. V našich končinách sa často stretávame s modraním dreva, ktorému podlieha najmä drevo ihličnatých stromov. Modrenie spôsobujú huby z rodu Ophiostoma, ktorých zárodky sa šíria vetrom, vodou, ale aj prostredníctvom hmyzu. Huba môže drevo napadnúť a rozširovať sa prakticky počas celého roka. V priebehu zimy a mrazivého počasia sa rozvoj zvykne spomaliť, počas jari sa opäť naplno rozvinie.

ako-si-poradit-s-modravym-drevom

Tieto huby najčastejšie napádajú čerstvo odumreté navlhnuté drevo z práve zoťatého stromu, ale aj vlhké opracované drevo. Práve vlhkosť a nedostatočná povrchová úprava môžu vytvoriť vhodné podmienky pre rozvoj huby na dreve v exteriéri.

Prevencia je základ

Na modrenie je náchylné najmä drevo ihličnanov, predovšetkým borovice a smrekovca. Ak si chcete udržať krásny vzhľad drevených povrchov v exteriéri, zvážte investíciu do kvalitnejšieho dreva, ktoré lepšie odoláva vlhkosti a jej nástrahám. Vhodné sú tvrdšie exotické dreviny, prípadne tvrdé jadrové dreviny z našich končín. Ak ste sa aj napriek tomu rozhodli pre naše lokálne ihličnany, drevo dôkladne ošetrite.

Základom je správna konštrukčná ochrana, ktorá bráni zadržiavaniu vody na povrchu. To napríklad znamená umiestnenie drevených prvkov pod strechou, v závetrí či mimo vlhkých miest, alebo použitie šikmých plôch namiesto vodorovných, pokiaľ je to možné, aby na nich nestála voda po daždi, ale stiekla (zošikmenie doštičiek na plote a pod.).

ako-si-poradit-s-modravym-drevom

Drevo, ktoré je vystavené poveternostným podmienkam, by zároveň malo byť vhodným spôsobom ošetrené. Ochranu zvoľte v závislosti od polohy dreva a vlastností predmetu. Miesta, ktoré sú vystavené vlhkosti (tienistý kút, mostík nad potokom, terasa nad vlhkou pôdou, miesta v blízkosti vlhkej trávy), by mali byť ošetrené impregnáciou.

Ide spravidla o redší bezfarebný náter, ktorý obsahuje biocídy. Impregnácia sa vsaje hlboko do dreva a chráni ho. Pri natieraní dbajte na to, aby bolo drevo suché, čisté a jeho povrch hladký. Obzvlášť výdatne impregnujeme priečne rezy dreva. Drevo natierajte len vonku alebo v dobre vetraných priestoroch. Nie je vhodné impregnovať počas dažďa, pred ním alebo po ňom, ako aj počas horúčav.

Povrch dreva následne uzavrite tenkovrstvovou lazúrou. Tá ochráni drevo pred poveternostnými vplyvmi a UV žiarením. Pri ošetrovaní dreva impregnáciou a lazúrou si pozorne prečítajte odporúčania výrobcu, vrátane množstva náterov a časového odstupu medzi jednotlivými nátermi.

ako-si-poradit-s-modravym-drevom

Lazúry sú vhodné pre záhradný nábytok, drevené okná či vonkajšie dvere. Pre terasy a drevené podlahy je však potrebná aj ochrana voči odieraniu pri chodení. Z tohto dôvodu je vhodnejší tvrdý vosk alebo lak, ktorý na povrchu vytvorí odolný film. Oleje film nevytvoria, no vsiaknu do hlbších vrstiev dreva a chránia aj jeho povrch. Podstatná je však pravidelnejšia obnova – olejový náter sa odporúča zopakovať minimálne raz do roka, a to v závislosti od druhu použitého dreva a jeho umiestnenia.

Ako zachrániť modravé drevo?

Modrenie spôsobené hubou je nezvratný proces a predstavuje najmä estetický problém. Často sa vyskytuje v dreve, ktoré bolo ošetrené lakom bez použitia impregnačného prostriedku. Ak sa v laku vyskytla prasklina, voda cez ňu mohla prejsť do dreva a následne spôsobiť modrenie. V prípade, že drevo nie je napadnuté veľmi hlboko, je možné použiť chemický prostriedok na likvidáciu húb a plesní. V prvom rade však treba odstrániť lak, aplikovať chemický prostriedok, drevo opätovne impregnovať a napokon natrieť vhodným povrchovým náterom. V závislosti od rozsahu poškodenia môžete skúsiť odstrániť modrenie bielidlom určeným na drevo alebo peroxidom vodíka, prípadne fľaky zamaskovať tmavším odtieňom lazúry alebo krycím náterom.

Modrenie dreva je v prvom rade estetický problém, ktorému sa dá účinne predísť. Pri výbere exteriérového dreva si všímajte jeho vlastnosti, zabezpečte optimálnu konštrukčnú ochranu a v neposlednom rade drevo ošetrite vhodnými nátermi.

Predchádzajúci článokVlasatý pomocník – ako si vybrať správny štetec na drevo?
Ďalší článokInfografika: Ako správne používať nátery
Budúca laureátka Nobelovej ceny za literatúru :-) Zatiaľ „markeťáčka“ a copywriterka, ktorú baví cestovanie, knihy, joga a najmä písanie. Fascinuje ju príroda, usiluje sa žiť ekologickejšie a k jej zvláštnym hobby patrí voľnočasové štúdium paleoantropológie.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno