uv-ziarenie-neskodi-len-vasej-pokozke

Účinky UV žiarenia na ľudské telo sú už pomerne známe a väčšina ľudí si uvedomuje dôležitosť ochrany. Tieto lúče však ohrozujú aj náš drevený nábytok, altánok, pergolu či drevené okná. V článku vám poradíme, ako drevo pred UV žiarením chrániť a dlhodobo udržať pôvodný vzhľad drevených plôch.

UV žiarenie je elektromagnetické žiarenie s vlnovou dĺžkou 10 – 400 nanometrov, má teda kratšiu vlnovú dĺžku ako viditeľné svetlo a drevo naň reaguje podobne ako na tepelnú energiu. UV žiarenie rozdeľujeme na UVA, UVB a UVC. UVC s najkratšou vlnovou dĺžkou pohlcuje atmosféra a na zemský povrch sa prakticky nedostáva. UVA s najdlhšou vlnovou dĺžkou tvorí 90 až 99 % UV žiarenia, pričom UVB so strednou vlnovou dĺžkou predstavuje len 1 – 10 %. Práve UVB žiarenie však spôsobuje najväčšie poškodenie pokožky i dreva.

uv-ziarenie-neskodi-len-vasej-pokozke

UV žiarenie a vplyv na drevo

UV žiarenie rozkladá lignín, ktorý je stavebným prvkom dreva a zabezpečuje drevnatenie bunkových stien. V praxi to znamená, že po dlhodobom pôsobení UV žiarenia na neošetrené drevo sa jeho štruktúra môže stať pórovitejšou, drevo je krehkejšie, rozrušuje sa a starne. Poveternostné podmienky (ako UV žiarenie a dážď) zvyknú zmeniť aj povrch dreva, ktorý sa môže zdať plastickejším – reliéfnejším. UV žiarenie ovplyvňuje drevo aj po estetickej stránke, môže zmeniť odtieň a farbu – drevo vtedy stmavne alebo zožltne.

uv-ziarenie-neskodi-len-vasej-pokozke

Ako ochrániť drevo pred UV žiarením?

UV žiarenie patrí k najrizikovejším faktorom poškodenia dreva v exteriéroch. Správnou starostlivosťou dokážete zabezpečiť, aby si udržalo pekný vzhľad čo najdlhšie. Drevo pred UV žiarením chránia pigmenty a nátery s obsahom UV absorbérov, ktoré tlmia dopad slnečného žiarenia a chránia ho pred neželanými účinkami UV lúčov.

Kvôli najlepšej ochrane exteriérového dreva teda použite náter, ktorý obsahuje pigmenty, UV absorbéry a nano-filtre. Drevo musí byť pred nanesením náteru hladké, čisté a suché. Pri natieraní dodržujte pokyny uvedené na výrobku. V prípade, že na nátere vzniknú mechanické poškodenia, ošetrite praskliny opätovne náterom s UV absorbérmi. V opačnom prípade riskujete tmavé škvrny, ktoré dokážete prekryť už len tmavším náterom.

uv-ziarenie-neskodi-len-vasej-pokozke

Keď drevo natierame prvýkrát

V prípade, že je drevo vystavené poveternostným podmienkam a natierate ho po prvýkrát, siahnite aj po impregnácii. A to najmä vtedy, ak sa drevo nachádza v tieni, na vlhkom mieste, steká naň voda, alebo je vystavené dažďu. Impregnanty obsahujú biocídy, ktoré drevo účinne chránia pred hubami, hnilobou a hmyzom. Pri natieraní dodržujte pokyny výrobcu a opakujte náter podľa odporúčaní.

Pri výbere náteru s UV absorbérmi si všímajte jeho vlastnosti. Pri tmavších povrchoch totiž môžu spôsobiť mliečny film, a preto nie sú vhodné ako konečný náter. Riaďte sa odporúčaniami výrobcu. Nátery s UV absorbérmi je dobré doplniť niekoľkými vrstvami lazúry.

Dobré rady na záver

  • Drevo ošetrite už na začiatku – dbajte na to, aby bol povrch čistý, suchý a hladký.
  • Pred nanesením prípravku s UV absorbérmi a pigmentmi naneste impregnáciu.
  • Tmavšie povrchy natrite aj niekoľkými vrstvami lazúry.
  • Povrch dreva aspoň raz ročne kontrolujte a prípadné praskliny v nátere ošetrite čo najskôr.

Predchádzajúci článokHojdacie koníky sú stále v kurze – zrenovujte deťom starú drevenú hračku
Ďalší článokVenujete dostatočnú pozornosť svojmu záhradnému nábytku?
Budúca laureátka Nobelovej ceny za literatúru :-) Zatiaľ „markeťáčka“ a copywriterka, ktorú baví cestovanie, knihy, joga a najmä písanie. Fascinuje ju príroda, usiluje sa žiť ekologickejšie a k jej zvláštnym hobby patrí voľnočasové štúdium paleoantropológie.

DISKUSIA

Prosím vložte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno